Museum Veere is een schilderij rijker: 'de Grote Kerk' van schilder Henk van den Ende

Het museum in Veere heeft er een schilderij van de Grote Kerk bij. Het is een doek van kunstschilder Henk van den Ende, die vooral bekend is van het schilderen van rivierenlandschappen.
Wotienke en Jan Zoetbrood dragen het schilderij van Henk van de Ende over aan Maxi Joustra van Museum Veere
Wotienke en Jan Zoetbrood dragen het schilderij van Henk van de Ende over aan Maxi Joustra van Museum Veere © Joy, Museum Veere
Tijdens een van zijn reizen kwam de schilder langs Veere en schilderde hij de Grote Kerk. "Veere was begin 1900 een plek voor schilders en kunstenaars die je gezien móést hebben", vertelt Veronica Frenks, van het museum in Veere.
"Daarom ging van den Ende ook hierheen. Een heleboel bekende schilders en kunstenaars zijn in Veere geweest of hebben hier zelfs gewoond." Van den Ende overleed 23 jaar geleden.

Geschonken

Het schilderij is geschonken door Wotienke en Jan Zoetbrood uit Amersfoort. De familie Zoetbrood kent het schilderij al lang. Jan weet nog dat hij als kind het werk bij zijn grootvader in Brabant zag hangen. Later kwam het bij zijn moeder terecht. Nu de familie een aantal keren in Veere is geweest, wilden Jan en Wotienke het schilderij graag in Museum Veere onderbrengen.