Goedemorgen! Nacht van de vleermuis, klimaatwake en kunstroute

Goedemorgen! Jij bent waarschijnlijk nog maar net wakker, maar voor de vleermuizen is het alweer tijd om te gaan slapen. Da's nodig ook, want ze hebben een druk weekend voor de boeg. Vanaf vandaag wordt namelijk drie dagen lang de Internationale Nacht van de Vleermuis gevierd. In Kwadendamme en Burgh-Haamstede kan je dit weekend op excursie met een vleermuisexpert om de nachtdiertjes te spotten.
Vleermuis
Dit hele weekend is het Nacht van de Vleermuis © Canva
Behalve de vleermuisspotters blijft er komende nog een groep Zeeuwen wakker. Het zijn De Klimaatwakers: een groep mensen die tijdens de gehele formatieperiode waken om aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek. Overdag wordt er gewaakt bij het Catshuis in Den Haag, 's nachts waken steeds deelnemers uit een andere provincie vanuit huis. Komende nacht is Zeeland aan de beurt. De wake is via een livestream op YouTube te volgen.
Hartenkreet van een Klimaatwaker
Hartenkreet van een Klimaatwaker © Savannah van den Roovaart
Hou je van kunst? Dan is de kunstroute in Oostkapelle misschien iets voor jou. Vandaag, morgen en overmorgen is op verschillende locaties het werk van 29 kunstenaars te zien.
En waarschijnlijk kunnen we dit weekend spektakel met zeilschepen verwachten voor de kust van Breskens. Tot en met zondag is het Damen Breskens Sailing Weekend. Het evenement geldt als het Open Nederlands Kampioenschap IRC.
Ben je van plan naar filmfestival Film by the Sea in Vlissingen te gaan? Dan kan de voorpret beginnen. Het festival heeft het programma online gezet. Op de website van Film by the Sea zie je precies wanneer welke film draait.
Damen Breskens Sailing Weekend
Damen Breskens Sailing Weekend © Damen Breskens Sailing Weekend
De Zeeuwse motoragent die vorige maand net over de grens met België zwaargewond raakte bij een aanrijding met een Porsche is uit coma ontwaakt. Volgens het parket Oost-Vlaanderen is hij buiten levensgevaar.
Onrust en onduidelijkheid bij de schipeigenaren in de haven van Sas van Gent liggen. Is de ijzeretende bacterie ook doorgedrongen tot de jachthaven daar? Hemelsbreed ligt de haven maar een paar honderd meter van Zelzate, waar de bacterie voor flink wat schade heeft gezorgd.

Het weer

Vandaag is er geregeld zon, maar juich niet te vroeg: lokaal valt er een regenbui. Zonder jas naar buiten is waarschijnlijk geen goed idee, het wordt vanmiddag maar een graad of 18. Zaterdag en zondag ziet het weerbeeld er ongeveer hetzelfde uit, zaterdag wel iets meer kans op buien.
Het weer vandaag
Het weer vandaag © Omroep Zeeland