'Ingewikkeldste schip ooit' vertrekt uit Vlissingen

Scheepswerf Damen in Vlissingen zwaait de 160 meter lange ijsbreker Nuyina uit, die voor Australië is gebouwd. Vanmiddag vertrekt het onderzoeksschip richting de Zuidpool.
Nuyina aankomst Vlissingen ijsbreker
De Nuyina in de haven van Vlissingen © Damen Naval Shipbuilding
Het is het ingewikkeldste schip dat Damen ooit heeft gebouwd, met allemaal nieuwe technieken aan boord. "Wat is er eigenlijk niet aan boord?", lacht Joop Noordijk van Damen Shipyards. "Er zit een heel pakket aan sensoren op het schip om te kijken naar waterkwaliteit, luchtkwaliteit, om ijsdiktemetingen te doen, noem maar op."
De bouw van het schip nam vijf jaar in beslag. Leuk detail: Australië was zo enthousiast over het schip dat de Nuyina al op een postzegel prijkte, voordat het nog maar af was.
Postzegel met daarop de ijsbreker Nuyina afgebeeld
De Australische postzegel met daarop de ijsbreker Nuyina afgebeeld © Australia Post
Een bemanning van Damen vaart het schip vanaf vandaag naar Australië. "Het is wel een dingetje hoor", zegt Noordijk. "Voor de mensen die eraan gewerkt hebben is het bijzonder dat 'ie nu weggaat. En ook voor de bemanning, die het naar de andere kant van de wereld gaat varen."
Dat het schip gemaakt is voor die plaats, blijkt wel uit de naam. "Nuyina is palawa kani, de taal van de Tasmaanse aboriginals", legt Noordijk uit. "Het betekent Zuiderlicht. Door de link met de Zuidpool."