Terrasruzie Breskens lijkt voorbij na uitspraak Raad van State

De toeristische winkel Vlieger & Zee aan het Spuiplein in Breskens mag een terras van dertig vierkante meter exploiteren. Dat heeft de Raad van State bepaald. De eigenaren van de winkel zijn al jaren in een ruzie verwikkeld met de buren, het pannenkoekenhuis Elsje Fiederelsje.
De terrassen langs het Spuiplein in Breskens
De terrassen langs het Spuiplein in Breskens © Omroep Zeeland
Over en weer zijn rechterlijke procedures gevoerd. De juridische strijd is zeven jaar geleden al begonnen. Beide ondernemingen willen een terras op hetzelfde stuk van de stoep.

Naar de rechter

Afgelopen juli kreeg Vlieger & Zee van de gemeente een nieuwe vergunning voor een terras van dertig vierkante meter. Vlieger & Zee stapte naar de Raad van State omdat het een terras wil dat groter is. Ook Elsje Fiederelsje ging naar de Raad van State. Volgens de eigenaresse van het pannenkoekenhuis heeft haar buurvrouw helemaal geen dertig vierkante meter nodig om de klanten van de winkel iets te drinken te kunnen aanbieden. "Een terras van vijftien tot twintig vierkante meter is meer dan voldoende", betoogde zij.
De Raad van State zegt dat het logisch is dat het pannenkoekenhuis 'een beduidend groter terras mag exploiteren' dan de buren: 52 vierkante meter om precies te zijn. Maar Vlieger & Zee heeft volgens de Raad ook recht op een terras, maar dat mag maar dertig vierkante meter zijn. De Raad van State is het hiermee dus eens met de regels van de gemeente.