EHBO Kustmarathon is er klaar voor: 'Al maandenlang voorbereiden op dit weekend'

Een peloton aan EHBO'ers van het Rode Kruis staat komend weekend klaar om hulp te verlenen aan de Kustmarathondeelnemers. Van blaren prikken tot het afkoelen van oververhitte deelnemers; de hulpverleners verzorgen op alle fronten. Naast het medische aspect zijn ze ook een beetje het geweten van de deelnemers, want soms is doorlopen niet verstandig.
EHBO-vrijwilligers zijn er ook voor de mentale support
Annelien Bij de Vaate uit Serooskerke (Walcheren) is coördinator. Ze is al maanden bezig om deze logistieke operatie tot in detail voor te bereiden. "Alle EHBO-kisten moeten worden ingericht en daarbij houden we rekening met ieder weertype. Een reddingsdeken tegen onderkoeling en coolpacks voor oververhitting, in het weekend kan je alles verwachten."

Complex evenement voor Rode Kruis

De Kustmarathon is het grootste evenement in de provincie en de lange afstand en intensiviteit van de sport, maken de inzet bij het evenement ook nog eens complex. Op tientallen plekken langs het parcours staan hulpposten die, hoe dichterbij de finish, steeds meer aanloop kunnen verwachten.
Annelien Bij de Vaate
Coördinator Annelien Bij de Vaate © Omroep Zeeland
"Het zijn vaak de niet helemaal goed voorbereide deelnemers, die we zien", vertelt Bij de Vaate. "Wandelaars met slecht schoeisel lopen vaak blaren op en bij marathonlopers die te weinig drinken, zien we regelmatig oververhitting van het lichaam. Dat kan gevaarlijk zijn." Want Bij de Vaate weet maar al te goed: een loper die de kerk van Zoutelande aan de horizon ziet, wil maar één ding; die klappende massa van de finishstraat en de medaille voor de eeuwig roem.
Het komt volgens haar nogal eens voor dat deelnemers onderweg door willen, terwijl het lichaam 'stoppen' zegt. "Dat is lastig, maar vaak helpt het om een gesprek aan te gaan en ze te laten beseffen waar ze mee bezig zijn. Vaak komt dan het besef dat het beter is om te stoppen."
Kustmarathon Rode Kruis
Het Rode Kruis staat paraat om lopers op te vangen (beeld: 2015) © Omroep Zeeland
Het Rode Kruis zet bijna honderd vrijwilligers in, deels van buiten de provinciegrenzen. Veel hebben er ervaring, maar er zijn er ook voor wie de Kustmarathon het eerste grote evenement wordt. Djamila Hoeksel uit Vlissingen volgt sinds drie jaar een opleiding tot verpleegkundige. Ook buiten haar studie wil ze zich inzetten om mensen in nood te helpen.

'Super leerzaam'

"Ik vind het wel spannend, want je weet niet wat je kan verwachten. Maar dat maakt het juist wel leuk", zegt Djamila. Ze rijdt één dag mee met de arts, om assistentie te verlenen. "Dat is ook voor mij super leerzaam, want je hebt met mensen te maken die extra hulp nodig hebben."
Coördinator Bij de Vaate heeft volop vertrouwen in Damilia en in haar collega's. "Ik en mijn collega's hebben er vooral heel veel zin in. Na twee jaar mogen we weer."