Zeelandhallen opnieuw opvanglocatie asielzoekers

In de Zeelandhallen in Goes komt een noodopvang voor 320 asielzoekers. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) wil er nog déze maand de eerste vluchtelingen opvangen.
Er komt noodopvang voor asielzoekers in de Zeelandhallen in Goes.
Er komt noodopvang voor asielzoekers in de Zeelandhallen in Goes. © Omroep Zeeland
Het college van B&W van Goes geeft met de inrichting van de noodopvang gehoor aan het verzoek van het COA. Dat riep gemeenten en provincies twee weken geleden op om 'met urgentie' meer opvangplekken beschikbaar te stellen. Belangrijkste oorzaak: de stijging van het aantal Afghaanse evacués. De noodopvang in Goes is bedoeld voor 'reguliere asielzoekers' en niet voor Afghaanse evacués. Voor hen zijn vijf speciale noodopvanglocaties elders in het land ingericht.

Opvang is tijdelijk

De noodopvang in de Oosterscheldehal van de Zeelandhallen is gepland voor een periode van zes maanden met een eventuele verlenging van nog eens zes maanden. Het COA laat weten landelijk momenteel twee tot drieduizend bedden te kort te komen voor de opvang van asielzoekers.

Geen overlastgevers

"De noodopvangplekken die nu nodig zijn in ons land en het feit dat we in Goes al heel lang vluchtelingen opvangen, maakt dat wij zijn ingegaan op het verzoek van het COA", zegt de Goese burgemeester Margo Mulder. "Maar wel op onze voorwaarden. Op basis van de politiecapaciteit bieden we 320 plekken aan. Er komen geen asielzoekers uit veilige landen naar Goes en ook geen vluchtelingen die bekend staan als overlastgevers."
De vaccinatielocatie van de GGD verhuist vanaf 10 september naar het voormalig wokrestaurant bij de Zeelandhallen.