Zeeland is koploper in snel internet

Lekker gamen, streamen of met z'n allen tegelijk op het netwerk? In Zeeland kan dat het best, volgens een onderzoek van online vergelijker Pricewise. Zeeland is volgens het onderzoek namelijk koploper in 1 GB verbindingen. Groningen en Noord-Holland lopen het verst achter.
Zeeland koploper in toegankelijkheid glasvezelverbindingen
Zeeland koploper in internetsnelheid © ANP
In Zeeland heeft 95 procent van de huishoudens de mogelijkheid om een internetsnelheid van 1 GB te halen. In Groningen is dat slechts achttien procent. Internetprovider Delta zet volop in op glasvezel, dat sneller internet mogelijk maakt, tot 8 GB.

Niet zo makkelijk als het lijkt

De overheid is al een tijd bezig met het uitrollen van het 1 gigabit per seconde-netwerk. Maar dat blijkt niet zo makkelijk te zijn als het lijkt. Het kabinet wil dat eind 2023 alle Nederlandse huishoudens tenminste kunnen beschikken over een internetverbinding van 100 Megabit per seconde (Mb) en een grote meerderheid van de huishoudens zou al moeten beschikken over een snelle internetverbinding van 1 GB.
Maar of dat gaat lukken, is nog de vraag. Volgens het onderzoek beschikt ondertussen 98 procent van de Nederlandse huishoudens over het 100Mb netwerk, de helft van de Nederlandse huishoudens beschikken over een internetsnelheid van 1 GB.
Gigabit-internet refereert aan de snelheid van het internet. Meestal wordt internetsnelheid gemeten in megabit per seconde (Mbps). Gigabit-internet daarentegen, is internet met een snelheid van 1 gigabit per seconde (Gbps). Liefst tien keer zo veel als het Nederlandse gemiddelde van 100 Mbps.