De kip van Gré wordt ineens een haan: 'Hij zit op z'n zuster!'

Gré Bolle uit Oosterland kreeg twee kippen van haar broer Jan. Een tijd lang had ze iedere dag een ei van beide kippen, maar sinds een paar weken legt één van beide kippen geen eieren meer: "Hij is begonnen met kukelen, z'n kam wordt groter, hij krijgt sporen aan z'n poten en hij zit op z'n zuster. Het wordt een transgender, hoe bestaat dat nou", vraagt Gré zich verbaasd af.
Deze kip wordt ineens een haan
Gré is boerendochter en houdt haar hele leven lang al kippen, maar dit heeft ze nog nooit meegemaakt: "Ik zeg tegen de buurman: 'wat ik nu meemaak, dat weet ik niet hoor'."

'Ik wil helemaal geen haan'

Ze koos bewust voor twee kippen: "Ik wil helemaal geen haan. Je ziet nu al dat hij aan m'n benen begint te pikken. Dat doen hanen. En hanen beginnen al om 04.00 uur of 05.00 uur 's ochtends te kraaien. Deze begint daar nu ook al mee, hij kan het alleen nog niet zo goed."
Gré Bolle met haar twee kippen
Gré Bolle met haar kippen. Eén van beide kippen wordt nu een haan. © Omroep Zeeland
Kippendokter Sible Westendorp heeft wel een verklaring voor de kip die een haan wordt: "Dit zien we vaker. We noemen dit 'verhanen'. Het is waarschijnlijk een aandoening aan de eierstokken waardoor de kip extra mannelijke hormonen gaat produceren. De kip stopt dan met het leggen van eieren en het verenkleed wordt net als dat van een haan. De kip gaat zich ook gedragen als een haan, maar kan geen kippen bevruchten."

Toekomst onzeker

Over de toekomst van de verhaande kip kan Westendorp geen goede inschatting maken: "Als het doorzet, zou het kunnen betekenen dat het dier het loodje gaat leggen, maar dat kan ook nog heel lang duren."
Kip of haan
De kip van Gré Bolle wordt langzaamaan een haan © Omroep Zeeland
Ondanks dat Gré niet zat te wachten op een haan, heeft ze wel besloten om de haan-kip te houden: "Ik vind het een mooi idee dat ik zo'n bijzonder dier heb en ik wil graag zien hoe het afloopt. Misschien heeft hij over een maand wel een grote staart. Gelukkig kan hij het goed vinden met z'n zuster!", vertelt ze lachend.