'Milieu-inspecteurs Antwerpse haven mochten 3M niet hard aanpakken'

Milieu-inspecteurs vertelden gisteravond in het Belgische tv-programma Pano dat het jarenlang onmogelijk was om de vervuiling bij chemiebedrijf 3M in de Antwerpse haven goed te controleren. Als oorzaken noemen de inspecteurs 'ernstig personeelstekort, besparingen en politieke beïnvloeding via hun leidinggevende'.
3M Zwijndrecht
De 3M-fabriek vlakbij Antwerpen © ANP
'Bij 3M liet de toenmalige chef geen harde handhaving toe', aldus de bronnen van het programma, die allemaal een inspectiefunctie hadden waarin ze naleving van milieuregels en vergunningen moesten controleren. Ook andere chemische bedrijven in de Antwerpse haven werden ontzien, zo blijkt uit de getuigenissen in Pano.

Op de rem bij 3M

De chef van de dienst Omgevingsinspectie zou telkens op de rem hebben getrapt wanneer het ging over controle van 3M. Volgens de bronnen in het programma ging het over een periode tot halverwege 2018.
Het Amerikaanse chemiebedrijf 3M - bekend van onder meer de post-it-blokjes - in de Antwerpse haven heeft jarenlang zonder vergunning schadelijke stoffen waaronder PFAS in de Schelde geloosd,
'Milieu-inspecteurs komen terug van een inspectie, merken dat er een en ander schort, stellen een manier van aanpakken voor en worden dan teruggefloten', aldus een van de voormalig inspecteurs. De terughoudendheid om 3M stevig te controleren, had volgens de inspecteurs te maken met de politieke kleur van de leidinggevende, dezelfde als die van het toenmalige Vlaamse kabinet.

Reactie 3M

Pano sprak ook met 3M, dat het programma liet weten in ieder geval 'nooit ongepaste afspraken te hebben gemaakt met milieu-inspecteurs'. 'Wij werken nauw samen met de verschillende milieu-overheden om de lozingslimieten voor bepaalde stoffen naar beneden te halen en wij zullen dit blijven doen', aldus een woordvoerder van de chemische fabriek.