Zeeland krijgt een regionaal waterstofnetwerk

Havenbedrijf North Sea Port gaat samen met Gasunie de komende jaren in Zeeland een regionaal waterstofnetwerk ontwikkelen. Daarover hebben de partijen een overeenkomst getekend. Het Zeeuwse netwerk krijgt de naam Hydrogen Delta Network NL en moet rond 2025 klaar zijn.
North Sea Port
North Sea Port en Gasunie slaan de handen ineen © North Sea Port
De verbinding met het landelijke Nederlandse waterstofnetwerk van Gasunie zal rond 2027 plaatsvinden. Door het netwerk kunnen niet alleen landelijke industriële clusters met elkaar verbonden worden, in de toekomst moet er ook een verbinding komen met de waterstofinfrastructuur in België en Duitsland.
Hoeveel het Zeeuwse project moet gaan kosten, is nog niet duidelijk. Dat hangt af van de omvang, zegt een woordvoerder van Gasunie. De onderneming verwacht wel voor de ontwikkeling van de landelijke en regionale waterstofinfrastructuur 1,5 miljard euro kwijt te zijn. Voor het Zeeuwse netwerk wordt grotendeels gebruikgemaakt van bestaande aardgasleidingen, zodat er geen nieuwe leidingen aangelegd hoeven te worden.
Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend 750 miljoen euro te reserveren voor de ontwikkeling van waterstof. "Dat betekent dat we dit soort projecten kunnen opstarten want iemand staat garant voor risico's die we aan het begin lopen en nog niet kunnen afdekken", zegt de Gasunie-woordvoerder.
De Nederlandse én Zeeuwse industrie gebruikt waterstof al op grote schaal als grondstof om producten te maken. De Zeeuwse industrie is op dit moment goed voor 35 procent van de vraag naar waterstof in Nederland.
In Zeeland vind je de grootste waterstofaanbieders bij de industrie in Vlissingen. In de Kanaalzone Terneuzen-Gent zitten juist de belangrijkste afnemers, volgens North Sea Port. De komende tijd wordt gekeken naar de beste manier om Vlissingen en Terneuzen met elkaar te verbinden.