Zeeuwse stranden krijgen onderhoudsbeurt, op Schouwen moet de Njord R. aan de slag

Wie over de kering naar het noorden rijdt ziet 'm regelmatig liggen: de Njord R. De zandzuiger die wordt ingezet om het strand langs de kop van Schouwen op te hogen. En dat is niet de enige plek in Zeeland waar de stranden een onderhoudsbeurt krijgen.
Een zandzuiger ter hoogte van de Schouwse vuurtoren
Een zandzuiger ter hoogte van de Schouwse vuurtoren © Omroep Zeeland
Het schip zuigt tien kilometer uit de kust zand op vanaf de zeebodem. Het zand wordt met een boog het strand op gespoten of via leidingen ernaartoe geperst. Bulldozers rijden het zand vervolgens uit. Het gaat op Schouwen om 800.000 kuub.

Waarom opspuiten?

Als gevolg van het spel van wind en stroming verdwijnt er zand van de kust. Door eens in de drie tot vijf jaar nieuw zand aan te brengen, blijft de kustlijn in goede staat.

Verboden toegang

Strandgangers worden met borden geattendeerd op de werkzaamheden. Het werkterrein is verboden gebied vanwege drijfzand en rondrijdende bulldozers. De aannemer is zeven dagen in de week en 24 uur per etmaal in touw. De werkzaamheden duren tot het eind van dit jaar.
Ook op Walcheren hoogt Rijkswaterstaat het strand op tussen Dishoek en Vlissingen. Daar wordt 1,7 miljoen kuub zand gesuppleerd.