Provincie maakt aantal documenten openbaar na dreiging met dwangsommen

Hoewel de provincie Zeeland een aantal documenten heeft vrijgegeven is er geen oplossingsgerichte opstelling bij de behandeling van een WOB-verzoek door advocaat Rogier Hörchner over Plan Perkpolder. Dat is een van de conclusies van de bezwarencommissie van de provincie. De rechter vond eind augustus dat Gedeputeerde Staten een beslissing moesten nemen over het verzoek, anders zouden er dwangsommen volgen.
Rogier Hörchner
advocaat Rogier Hörchner © Hörchner advocaten
Advocaat Hörchner staat stichting Schone Polder bij in de strijd tegen de verontreinigde dijk en het plan om bij Perkpolder een nieuwe wijk met onder meer recreatiewoningen, een restaurant en een jachthaven te realiseren.
De advocaat deed vorig jaar april beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, oftewel WOB. Hij vroeg documenten op bij de provincie om inzage te krijgen in de besluitvorming met betrekking tot Plan Perkpolder.

'Aanvraag niet precies genoeg'

Normaal gesproken had de provincie binnen acht weken een beslissing moeten nemen, maar stelde dat steeds uit. Het argument dat de provincie gaf was dat de aanvraag 'niet precies genoeg' was. Volgens de provincie was het niet duidelijk welke documenten de advocaat wil inzien.
De provincie denkt dat het wellicht om meer dan 7.000 documenten gaat en wilde meer informatie zodat het aantal wellicht verminderd zou kunnen worden.
Abdijplein in Middelburg
Abdijplein in Middelburg © Adrie de Willigen
Hörchner kwam er met een ambtenaar en de provinciale advocaat keer op keer niet uit. De provincie bleef volhouden dat het verzoek niet duidelijk was, terwijl Hörchner dat wel vond. Ondertussen verstreek de tijd en bleef een beslissing op het verzoek uit.

Een beslissing afdwingen

Hörchner wilde in november vorig jaar via de rechter een beslissing afdwingen, maar de rechter wees dat af omdat hij het beroep te laat indiende. Vervolgens diende Hörchner bij de provinciale klachten- en bezwarencommissie een klacht in tegen de twee ambtenaren van de provincie.
Een nieuw beroep bij de rechtbank leidde op 23 augustus dit jaar tot de uitspraak dat de provincie binnen zes weken een besluit moest nemen. Zo niet, dan volgden er dwangsommen tot een maximumbedrag van 15.000 euro. Daarop heeft de provincie besloten om 35 documenten gedeeltelijk openbaar te maken.
Impressie van Plan Perkpolder
Impressie van Plan Perkpolder, waar het WOB-verzoek over gaat © OZ
De klachtencommissie zegt in het advies de opstelling van de ambtenaren en Gedeputeerde Staten bij de behandeling van het WOB-verzoek te betreuren. Als partijen er op deze manier niet uitkomen, is de provincie verplicht om behulpzaam te zijn ten opzichte van de indiener van een verzoek. Maar volgens de commissie is niet aan te tonen dat de twee ambtenaren Hörchner niet respectvol hebben behandeld.

Geen oplossingsgerichte opstelling

Het is de commissie niet duidelijk geworden waarom er nog geen beslissing is genomen. Dat het wellicht om duizenden documenten gaat is geen reden om geen beslissing te nemen. "Ingeval de personele bezetting ontoereikend is kan bijvoorbeeld externe expertise worden ingehuurd." Er is volgens de commissie 'geen oplossingsgerichte opstelling' van de provincie geweest.
Provinciehuis in Middelburg
Provinciehuis in Middelburg © Omroep Zeeland
Gedeputeerde Staten heeft het advies van de commissie om de klacht gegrond te verklaren, gedeeltelijk overgenomen en een aantal documenten openbaar gemaakt. GS zeggen zich niet te herkennen in de termen 'aanhoudende klantonvriendelijkheid' en 'onnodig onvriendelijke mails', zoals Hörchner heeft aangeven, maar vinden dat er wel 'meer actieve begeleiding verwacht had mogen worden' bij zijn hulpvraag.
Hörchner zegt dat dit een teken is dat 'er serieus iets mis is met de bestuurscultuur van GS in Zeeland'. Hij denkt niet dat alle documenten waar hij om heeft gevraagd zijn vrijgegeven. Hij denkt erover denkt om de Nationale Ombudsman in te schakelen met de vraag om de provinciale bestuurscultuur onder de loep te nemen.