Vijf Zeeuwse gemeenten moeten opschieten met huisvesten asielzoekers

Vijf Zeeuwse gemeenten lopen achter met het huisvesten van asielzoekers met een verblijfsvergunning. In totaal lopen Veere, Reimerswaal, Goes, Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland 42 statushouders achter. Wanneer een oplossing blijvend achterwege blijft kan de provincie zelf de huisvesting op gaan lossen.
Noodopvang asielzoekers Zeelandhallen
Asielzoekers arriveren bij een noodopvang © ANP
Landelijk moesten er in het eerste halfjaar van 2021 13.500 statushouders gehuisvest worden, waarvan 299 in Zeeland. Vier Zeeuwse gemeenten behaalden hun doel: Hulst, Kapelle, Sluis en Tholen. Borsele, Middelburg, Terneuzen en Vlissingen deden dat niet, maar hadden daar een excuus voor omdat het COA niet voldoende statushouders kon leveren.
De laatste vijf gemeenten kregen wél voldoende aanbod van het COA, maar lukte het niet om de statushouders te plaatsen. Daarvan lopen Veere en Reimerswaal het verst achter met ieder elf niet geplaatste asielzoekers. Bij Goes en Schouwen-Duiveland zijn dat er acht, Noord-Beveland loopt nog vier statushouders achter.
Het totale aantal dat Zeeland achterloopt is eigenlijk groter dan 42, omdat het COA dus te weinig statushouders aan de gemeenten wist te koppelen.
Gemeentehuis Reimerswaal in Kruiningen
Reiemerswaal moet een behoorlijke achterstand inhalen © Johan Gideonse
Voor de gemeenten die wel hun doel wisten te behalen, Hulst, Kapelle, Sluis en Tholen, heeft de provincie een complimentenbrief klaarliggen. Aan Borsele, Middelburg, Terneuzen en Vlissingen wordt aangeboden om mee te denken om de achterstand in te halen. De overige gemeenten moeten om de tafel met de provincie.
Daar kunnen de gemeenten uitleggen hoe het komt dat ze achterlopen en wordt er gezocht naar een oplossing om de achterstand in het tweede halfjaar van 2021 in te lopen. Reimerswaal moet met een plan van aanpak komen, omdat na een aantal overleggen geen verbetering te zien is. Het CDA in die gemeente trok in juli dit jaar al aan de bel over de achterstand.

Provincie kan uiteindelijk ingrijpen

Mocht een gemeente structureel een achterstand blijven houden dan kan het zijn dat de provincie ingrijpt. Die gaat dan, op kosten van de gemeente, de statushouders zelf ergens plaatsen.