Welke ondernemer wil ontvangstruimte van Belfort in Sluis uitbaten?

Het is de gemeente Sluis nog niet gelukt om een ondernemer te vinden die de ontvangstruimte van het historische Belfort in Sluis wil gaan uitbaten. De gemeente doet een nieuwe poging.
Belfort Sluis
Welke ondernemer wil in het Belfort een bedrijfje beginnen? © Theo Ide
Voorlopig gaat een jaar lang, 20 uur per week, een betaalde kracht via de gemeente aan de slag. Hiervoor maakte de raad eerder 50.000 euro vrij.
In het Belfort zit onder meer de raadszaal van de gemeente Sluis, maar het historische gebouw op de Groote Markt herbergt ook een museum waarin bezoekers kunnen kennismaken met de geschiedenis van Sluis. Ook de Belforttoren is te beklimmen. Jaarlijks - behalve tijdens de coronaperiode - ontvangt het Belfort enkele duizenden bezoekers.

Beperkte openingstijden

Tot de sluiting van de VVV begin dit jaar, zorgden medewerkers van de toeristische dienst voor de openstelling van het museum en de ontvangst van bezoekers. Daarna namen vrijwilligers het over, maar dit waren er te weinig om dagelijks open te kunnen zijn. De afgelopen periode was het museum beperkt open en bleef de toren lange tijd dicht, ook vanwege de eis om 1,5 meter afstand te houden.

Herhaalde oproep

Daarom deed de gemeente begin juli een oproep aan ondernemers: wie wil in het Belfort niet alleen zijn of haar bedrijfje uitbaten, maar ook het museum openhouden? Die oproep bracht geen stormloop teweeg. De gemeente meldt deze week dat er nog geen geschikte voorstellen zijn ingediend, vandaar dat zij de oproep nog eens herhaalt.
Te denken valt aan een kunstverkoop, winkel met streekproducten en souvenirs, de beoefening van een ambacht of een boekhandel. Maar Sluis staat open voor andere creatieve ideeën op deze 'A-locatie', midden in het centrum. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de museumcoördinator via www.wezienjehiergraag.nl.