Dolfijn in de Oosterschelde gespot, 'We zagen meteen: dit is geen bruinvis'

In de Oosterschelde is gisteren twee keer een dolfijn gezien door mensen op een rondvaartboot. Volgens stichting SOS Dolfijn is het waarschijnlijk een tuimelaar. De laatste geregistreerde waarneming van zo'n dier in de Oosterschelde was acht jaar geleden.
In de Oosterschelde is zondag twee keer een dolfijn gezien
Voor tuimelaars is het lastig om in de Oosterschelde voldoende voedsel te vinden. Tuimelaars die in 2007 en 2013 gespot werden in de Oosterschelde, werden later dood teruggevonden in het gebied. Om de Noordzee weer in te zwemmen, moet het dier door de kering terugzwemmen. "We zien vaak dat wanneer walvisachtigen in de Oosterschelde komen, dat leidt tot de dood of stranding van een dier", zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn.

'We zagen meteen: dit is geen bruinvis'

Gisteren en vandaag zwom het dier in ieder geval nog door de Oosterschelde. "Het was bijzonder om hem te zien", zegt Jacqueline van Mill van passagiersschip de Onrust. "We zagen meteen: dit is geen bruinvis. Hij was veel groter. En hij zwom ook anders. Een bruinvis heeft een korter duikje, deze glijdt meer door het water, als een surfer."
Dolfijn gespot in Oosterschelde
Het gaat waarschijnlijk om een tuimelaar. © Cora Braun
"We zijn gisteren twee keer uitgevaren", vertelt Van Mill. "Zowel de eerste als de tweede keer hebben we hem gespot. Hij hoort hier natuurlijk niet, maar het was wel bijzonder om hem te zien."
Om die reden maakt SOS Dolfijn zich zorgen over het dier. "Soms lukt het om weer terug te zwemmen door de kering. Maar helaas loopt een avontuur in de Oosterschelde voor walvisachtigen vaak niet goed af." Daarom vraagt de stichting instanties op en rond de Oosterschelde uit te kijken naar de dolfijn. "We kunnen zelf niet naar de Oosterschelde", zegt Van den Berg. "Dat is zoeken naar een speld in de hooiberg."
Dolfijn gespot in Oosterschelde
Het dier werd gisteren gespot door mensen op een rondvaartboot. © Cora Braun
Dolfijn gezien in Oosterschelde en dat is geen goed nieuws
"Het dier kan overal zijn. In de Oosterschelde, maar het kan ook dat het er vannacht weer uitgezwommen is." Wie de dolfijn ziet, wordt gevraagd dat door te geven op de website waarneming.nl. Het liefst met beeldmateriaal, zodat SOS Dolfijn met zekerheid kan bepalen of het inderdaad om een dolfijn gaat.
Wie het dier op het strand aantreft, wordt gevraagd het niet terug het water in te duwen, maar SOS Dolfijn te bellen. Vanochtend is het dier nog op verschillende plekken in de Oosterschelde gezien.
In de Oosterschelde leven geen dolfijnen, wel enkele tientallen bruinvissen, een andere kleinere tandwalvissoort. Tuimelaars zijn een vijand van de bruinvis. "De tuimelaar is een robuuste dolfijnensoort", zegt Van den Berg. "Ze kunnen drie meter groot worden. Het is een van de meest bekende dolfijnsoorten."