Rescueteam SOS Dolfijn zoekt naar tuimelaar in Oosterschelde

Een rescueteam van Stichting SOS Dolfijn is op dit moment op zoek naar de tuimelaar die al een paar dagen in de Oosterschelde zwemt. Zolang het dier zwemmend gespot wordt, kan de stichting waarschijnlijk niet veel meer doen dan monitoren. "Vangen is bij wet verboden." Bij een stranding kan de stichting wellicht wel hulp bieden.
Beelden van de dolfijn in Oosterschelde
Het dier werd zondag gespot vanaf een rondvaartboot, vanochtend zag de bemanning van het visserschip de YK71 hem zwemmen. De hoop is dat hij zelf de Noordzee weer inzwemt, maar de Oosterscheldekering vormt daar een grote belemmering in. "Walvissen en dolfijnen vinden de kering erg spannend", zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn.
Het team is stand-by voor het geval dat het dier met laag tij ergens strandt.
SOS Dolfijn
Het rescueteam van SOS Dolfijn probeert vanaf de kant ter hoogte van Kerkwerve - waar het dier gespot is - een beeld te krijgen hoe het nu met hem gaat. "Als we het water opgaan, kan dat verstorend werken", legt Van den Berg uit. "Met verrekijkers kijken we hoe vaak het dier ademhaalt, of-ie rustig of onrustig zwemt en of hij kantelt bij het zwemmen."
SOS Dolfijn medewerker, verrekijker
Een medewerker van SOS Dolfijn speurt de Oosterschelde af met een verrekijker © Omroep Zeeland
Op die manier kan SOS Dolfijn inschatten hoe het met de gezondheid van het dier gesteld is. "Verder zullen we zorgen voor rust rondom het dier en verstoring voor het dier voorkomen", laat SOS Dolfijn weten. Het team staat stand-by voor het geval dat het dier met laag tij ergens strandt. "Wanneer dat gebeurt, kunnen we het dier terugbrengen naar de Noordzee waar de dolfijn wel kan overleven."
De laatste keer dat een tuimelaar in de Oosterschelde werd gezien, was in 2013. De keer ervoor in 2007. Beide keren liep het voor het dier in kwestie niet goed af: ze werden later dood teruggevonden in het gebied. SOS Dolfijn maakt zich dan ook grote zorgen. Voor tuimelaars is het lastig om in de Oosterschelde genoeg voedsel te vinden.
Het dier vangen en op die manier redden, is geen optie. Het is bij wet verboden om een walvis of dolfijn te vangen. Daarnaast maakt de grootte van de Oosterschelde dat sowieso onmogelijk. Vorig jaar mei kon het rescueteam van SOS Dolfijn een verdwaalde tuimelaar weghelpen uit de havens van Amsterdam en begeleiden door de sluizen van IJmuiden, terug naar open zee. Ook dat is nu geen optie.

Lokken met spellen

"Die dolfijn werd herkend en was bekend in Frankrijk. Daardoor wist het team dat die dolfijn mee te lokken was door spellen met boeien en door de boot in te zetten waarmee het dier de Amsterdamse havens was ingezwommen. De dolfijn volgde de boot namelijk al dagen en kon zo de haven uitgelokt worden", zegt SOS Dolfijn.
Dolfijn gespot in Oosterschelde
De tuimelaar in de Oosterschelde © Cora Braun
"De dolfijn in de Oosterschelde heeft geen enkele aanleiding om met een rescueboot mee te zwemmen. Daarbij komt ook dat het dier niet de kering door te begeleiden is, enkel via de Roompotsluis."