Permanent wonen in vakantieparken kan, maar provincie ziet veel obstakels

De provincie staat niet negatief tegenover permanente bewoning van vakantiehuisjes, om op die manier de krapte op de woningmarkt te verminderen. Tegelijkertijd zien Gedeputeerde Staten wel wat mitsen en maren, antwoorden ze op vragen van de ChristenUnie.
Start recreatieseizoen 2021
vakantiehuisjes © Omroep Zeeland
De provincie onderzoekt op dit moment de mogelijkheden, maar het toestaan van permanente bewoning vereist wel maatwerk, waarschuwen Gedeputeerde Staten in hun antwoord. Zo is niet ieder vakantiepark geschikt om permanente bewoning toe te staan. "Allereerst omdat er veel vakantieparken zijn, die er gelukkig, wel goed in slagen om te voorzien in een recreatiebehoefte."
Op vakantieparken die minder goed lopen en wel in aanmerking zouden komen, spelen weer andere problemen. Zo zijn er zorgen over de leefomstandigheden en de matige kwaliteit van de onderkomens.

Niet veel extra ruimte

In samenwerking met gemeenten wordt er gekeken naar verschillende flexibele woonoplossingen, en daar vallen vakantieparken ook onder. Maar de provincie verwacht niet dat het toestaan van permanente bewoning van vakantiehuisjes veel lucht zal geven op de Zeeuwse woningmarkt, omdat veel geschikte huisjes al permanent worden bewoond.
Vorige maand werd bekend dat een groep vaste bewoners moet vertrekken van vakantiepark Marina Beach in Hoek. De mensen wonen daar, omdat ze elders geen woning kunnen vinden. De gemeente sommeerde ze in eerste instantie voor begin oktober het park te verlaten, later kregen de bewoners drie maanden respijt van de gemeente Terneuzen.