Diabolo-artiest Ezra Veldman wil schitteren op alle wereldpodia

Zijn ambitie is om onderdeel te worden van Cirque du Soleil of misschien zelfs naar Las Vegas te gaan. De 21-jarige Ezra Veldman uit Middelburg wil met zijn diabolo-act de wereld veroveren. Hij doet mee aan allerlei wedstrijden om zichzelf naar de top te werken. Zo heeft hij al een jaarcontract bij een dinnershow in België en losse opdrachten in Duitsland en Frankrijk gewonnen.
Ezra Veldman is pas 21 jaar en al een bekende naam in de circuswereld
De passie voor de diabolo ontstond bij Ezra op de basisschool in groep drie. "Toen was het een hele hype. Iedereen ging oefenen op het schoolplein. Ik vond het meteen erg leuk dus ben ik het blijven doen, zelfs op het moment dat iedereen ermee stopte", vertelt Ezra.
Ezra heeft inmiddels zo'n zestig diabolo's. "De eerste waarmee het is begonnen kan ik niet wegdoen", zegt hij. "Ik heb diabolo's die ik mooi wil houden en degene die zijn versleten gebruik ik niet tijdens de shows, maar wel voor de training. Zolang ze niet kapot zijn, bewaar ik ze in de kast."

Supermarkt

Ezra is zzp'er en kan worden ingehuurd door particulieren en bedrijven, maar door corona ligt alles zo goed als stil. "Vooral in het begin van de coronaperiode moest ik alle opdrachten verzetten naar het jaar daarop, dat was flink balen." In de tussentijd besloot hij te gaan werken in de supermarkt. "Op die manier bleef ik toch wat bijverdienen en in de uurtjes die ik nog vrij had ging ik trainen, want dat is hard nodig. Het is een harde wereld en als je niet goed genoeg bent dan word je niet geaccepteerd."
Ezra Veldman diaboloartiest
Ezra Veldman oefent regelmatig achter zijn huis met zijn diabolo's © Omroep Zeeland
In het begin oefende Ezra op regenachtige dagen in de woonkamer, maar daar was zijn moeder niet zo blij mee: "Ik heb weleens de stoppen doorgeslagen, en dingen omgegooid, er zijn diabolo's door de tv gevlogen, bijna alles is weleens gebeurd. Op een gegeven moment zei mijn moeder: "Ezra, laten we het niet meer binnen doen." Hij oefent sindsdien in een geschikte ruimte vlakbij Goes.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

"Het vergt veel doorzettingsvermogen en het kan erg frustrerend zijn als een truc niet lukt. Het duurt soms een jaar voordat ik een bepaalde truc onder de knie heb en kan uitvoeren op het podium. Toch blijf ik mezelf uitdagen om iedere keer weer de act naar een hoger niveau te brengen." En ondanks alle akkefietjes in huis, steunt zijn moeder hem volledig. "Ze volgt me overal en komt altijd kijken bij mijn optredens. Ze is een grote steun."
Een korte impressie van diaboloartiest Ezra Veldman
Trainen doet de jongleur vooral alleen. "Ik ben de enige Zeeuwse diabolo-artiest dus ik leer mezelf nieuwe trucs aan via filmpjes of mijn creativiteit. Ik zou graag zien dat de diabolo weer een rage wordt zodat er hopelijk nieuwe talenten komen want ik wil niet dat dit vak uitsterft."

Corona

Voorlopig zit corona een snelle doorbraak dus nog in de weg, maar volgens Ezra is dat niet zo erg. "Voor nu vind ik het prima zoals het is. Opdrachten in de buurt en mensen blij maken vind ik ook erg leuk om te doen. Daarnaast hou ik van Zeeland en ik wil hier blijven wonen dus buitenom mijn shows in het buitenland zal ik altijd terugkeren naar Middelburg", aldus Ezra.