Merendeel Zeeuwen kan dit jaar kiezen voor internet via glasvezel

Het merendeel van de Zeeuwen kan dit jaar toegang krijgen tot supersnel internet. Zowel Delta als KPN leggen op dit moment glasvezelkabels aan door heel de provincie. Vooral Delta is bezig aan een grote operatie. Het bedrijf claimt dat over twaalf maanden meer dan honderdduizend Zeeuwse woningen aangesloten zullen zijn, maar ook buiten de provincie worden glasvezelverbindingen aangelegd.
Glasvezel ligt klaar om de grond in te gaan
Glasvezel ligt klaar om de grond in te gaan © Omroep Zeeland
In Zeeland zijn op dit moment al ongeveer vijftigduizend aansluitingen aangelegd en ook in de rest van het land wil Delta internet via glasvezel aanbieden. Woordvoerder Levi Bosselaar: "We installeren in de rest van het land vooral in kleinere steden en dorpen. Gebieden waar ze het meest profiteren van deze service." De totale investering van Delta bedraagt ongeveer twee miljard euro.

Voordelen van glasvezel

Via glasvezelkabels wordt extreem snel data verstuurd. Veel sneller dan bij bijvoorbeeld een coaxkabel die veel mensen nu nog hebben. Een groot voordeel van glasvezelinternet is dat de up- en downloadsnelheid gelijk is. Nu meer mensen thuiswerken heeft glasvezel volgens Bosselaar grote voordelen: "Het net wordt steeds zwaarder belast omdat mensen meer thuis online zijn. Dan is het fijn om glasvezel te hebben want dan heb je stabieler en sneller internet."
De binnenkant van een glasvezelkabel
De binnenkant van een glasvezelkabel © Omroep Zeeland
Het aanleggen van het netwerk zorgt wel voor overlast. Tegels worden uit de stoep gehaald om de kabel te kunnen leggen. Daarnaast moet er ook in huis geboord worden en komt er in de woning een speciaal modem te hangen.

Breien en haken

Opvallend genoeg gebruiken Delta en KPN verschillende manieren van aanleggen waardoor de straat twee keer moet worden opengebroken en er meerdere keren in de woning geboord moet worden. Twee kabels tegelijkertijd aanleggen werkt volgens Levi Bosselaar van Delta in dit geval niet: "De netwerken van Delta en KPN zijn anders opgebouwd. Zo kunnen de glasvezelkabels uit een andere richting komen. Vergelijk het maar met breien en haken. Het lijkt op elkaar maar is compleet anders. "

Ook andere providers

Als mensen straks een kastje in huis hebben dat is aangelegd door Delta of KPN, wil dat niet zeggen dat er ook verplicht een internetabonnement moet worden afgenomen bij datzelfde bedrijf. Gebruikers van glasvezel van Delta en KPN kunnen binnenkort ook kiezen voor andere providers via de glasvezelkabel. Welke dat zijn is nog niet officieel bekend gemaakt.