'Zeeuws rijdend spreekuur voor rechtsbijstand is voorbeeld voor rest van het land'

De SRV-wagen, het rijdende spreekuur dat rechtsbijstand en advies verleent aan Zeeuwen, is een voorbeeld voor de rest van het land. Dat zegt demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker.
De SRV-bus is een voorbeeld én heeft zijn succes al bewezen
Hij was vandaag op werkbezoek in Zeeland. Vanmorgen bezocht hij eerst de gevangenis in Middelburg. Vanmiddag bracht hij een bezoek aan het rijdende spreekuur. Volgens de demissionair minister biedt het een uitkomst voor de meer landelijke gebieden in Nederland.

Landelijk gebied anders dan grote steden

"In de grote stad kun je een vast loket openen, altijd bemannen en dan bedien je in een keer een miljoen mensen. In Zeeland, maar ik denk in Groningen en Limburg, echt anders. Dan is het fijn dat je zo'n bus hebt en dat je van gemeente tot gemeente kunt aanrijden. Mensen hoeven alleen maar te weten wanneer de bus er is."
Sander Dekker SRV bus
Demissionair minister Sander Dekker met inwoners en bemiddelaars van de SRV aan tafel © Omroep Zeeland
Het rijdende spreekuur is al enkele weken, voornamelijk in Zeeuws-Vlaanderen, onderweg en heeft zijn succes al bewezen. "Het is de ene keer drukker dan de andere keer. De laatste keer in Hulst zat ik al helemaal vol met afspraken en toen had ik ook nog aanloop", vertelt bemiddelaar Jozef de Roos.

'Naar de rechter stappen niet altijd nodig'

De SRV (Samen Recht Vinden) biedt dus juridische hulp dichtbij huis. Maar volgens Dekker is dat niet het enige voordeel. "Het laat ook zien dat je door meer bemiddelend te kijken, je ook problemen kunt oplossen zonder een advocaat in te schakelen of naar de rechter te stappen", zegt hij.
Hij kijkt positief naar het uitrollen van dit initiatief naar andere delen van het land. "We zijn bezig in heel Nederland om te kijken wat er nodig is om de rechtshulp laagdrempeliger te maken. Dit is één van de projecten die we daarin ondersteunen om ook weer van te leren. Ik sluit niet uit dat wat hier nu in Zeeland gebeurt, over een paar jaar terugzien op heel veel plekken in Nederland."