Bioloog, klusjesman en huisschilder Ronald Lutz (62) is nu schilderijenrestaurator

Van bioloog naar klusjesman, en nu restaurator van schilderijen. De 62-jarige Middelburger Ronald Lutz heeft al heel wat carrièreswitches op zijn naam staan. De laatste wisseling maakte hij nog maar een paar jaar geleden, maar volgens hem maken leeftijd en andere obstakels niet uit: "Als je je hart maar volgt, de rest lost zich vanzelf op."
Ronald Lutz vertelt over zijn carrièrewisselingen
Lutz is geboren in Den Haag, waar hij opgroeide in een kunstenaarsfamilie. "Mijn vader was kunstschilder Bernard Lutz, dus ik ben opgegroeid met tientallen schilderijen om me heen." Zijn moeder was de kostwinnaar in het gezin, wat volgens hem niet altijd makkelijk was. "We hadden niet veel geld, mijn vader was veel in zijn atelier en mijn moeder moest ondertussen voor ons zorgen en het geld binnenhalen."

Carrièrekeuzes

De vader van Ronald Lutz overleed toen hij 16 jaar oud was. "Daarom kan ik me niet alles meer van hem herinneren. Maar, ik heb wel het gevoel dat ik op hem lijk, anders had ik misschien wel nooit deze carrièrekeuzes gemaakt."
Het gevoel dat ik iets anders moest gaan doen, werd steeds sterker.
restaurator Ronald Lutz
Toch ging Lutz op die leeftijd zijn vader nog niet achterna. Hij studeerde biologie en werd bioloog. "Ik gaf les, werkte voor een baas, maar verlangde op den duur zo enorm naar mijn vrijheid. Het gevoel dat ik iets anders moest gaan doen, werd steeds sterker."

'Enorme obstakels'

Maar wat doe je als je gewend bent aan een duurdere levensstijl? Eigenlijk wordt er van je verwacht dat je gaat werken in de richting waarvoor je gestudeerd hebt. En als al je vrienden een hoogopgeleide baan hebben, val je misschien wel buiten de boot. "Dat zag ik als enorme obstakels en daar moest ik echt goed over nadenken."
Ronald Lutz is bezig met een schilderij in zijn atelier in Middelburg
Ronald Lutz is bezig met een schilderij in zijn atelier in Middelburg © Omroep Zeeland
Uiteindelijk besloot hij toch wat anders te gaan doen. Hij ging voor zichzelf werken en werd klusjesman. "Dat heb ik een paar jaar gedaan. Toen kwam ik erachter dat ik eigenlijk helemaal niet zo'n stoere arbeider was. Ik moest badkamers zetten, echt het ruige werk. Dat paste eigenlijk helemaal niet bij me. Toen ben ik huisschilder geworden."

Opleiding tot restaurator

Maar jaren later, zo'n vijf jaar geleden, was Lutz ook daar op uitgekeken. "Ik kwam in veel monumentale panden en kwam daardoor met veel kunst en oude dingen in aanraking. Ik raakte aan de praat met kunstenaars en restaurators en toen heb ik besloten om de opleiding tot restaurator in België te gaan volgen." Ondertussen heeft de Middelburger een atelier in de binnenstad van Middelburg en komen er wekelijks klanten bij hem binnenlopen met schilderijen die opgeknapt moeten worden.
Lutz knapt een schilderij op en dit is het resultaat
Lutz knapt een schilderij op en dit is het resultaat © Omroep Zeeland
Leeftijd speelt volgens Lutz geen rol als het gaat om veranderingen in het leven. "Ik ben blij dat ik van werk veranderd ben. Ik had echt geen veertig jaar bioloog kunnen blijven. En daarnaast heeft al dat verschillende werk mij ook veel geleerd: vanuit de biologie weet ik veel over chemische reacties, dat heb ik nodig voor de restauraties, maar ik ben ook heel handig en dat komt natuurlijk ook goed van pas."

Alles heeft een oplossing

Lutz raadt iedereen aan om niet bang te zijn om iets anders te gaan doen als je daar behoefte aan hebt. "Laat je niet afschrikken door alle obstakels die er zouden kunnen zijn. Alles heeft een oplossing en het is belangrijk dat je je geluk najaagt."