Ismaël ligt al zeven jaar overhoop met de verzekering en hij is niet de enige

Tien procent van de Zeeuwen heeft langlopende juridische problemen. In veel gevallen hebben betrokkenen het idee dat de procedures niet eerlijk verlopen. Om zulke mensen te helpen is de stichting Samen Recht Vinden opgericht. In een jaar tijd hebben ze al vijftig Zeeuwse zaken in behandeling genomen. Een van hen is de 38-jarige Ismaël. Zeven jaar na een verkeersongeluk ligt hij nog steeds overhoop met de verzekeringsmaatschappij.
Ismaël ligt al jaren overhoop met zijn verzekeringsmaatschappij
In 2014 werkt Ismaël bij een autopoetsbedrijf in Middelburg. Het rommelt in het bedrijf en na een paar maanden neemt hij ontslag. Als hij wegrijdt op zijn scooter wordt hij achtervolgd. "In die auto zaten mijn werkgever en een collega. Ik ben op de Torenweg bewust aan- en overgereden."

Onder de auto terecht

Ismaël komt onder de auto terecht en wordt een stuk meegesleurd. Als de hulpdiensten hem onder de auto vandaan hebben gehaald, wordt hij naar het ziekenhuis gebracht. M'n heup was kapot, m'n rug was verbrand, mijn tanden waren afgebroken en ik heb nog steeds littekens in mijn gezicht."

Ongeluk is eigen schuld

De verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij wil geen aansprakelijkheid erkennen en dus de kosten voor medische behandelingen niet op zich nemen. "Ze vinden dat er sprake is van overmacht en dat mijn ex-werkgever in paniek handelde. Het komt er op neer dat het ongeluk mijn eigen schuld zou zijn, omdat ik wegging na een conflict."
Samen Recht Vinden Gestart
Ismaël baalt van de littekens in zijn gezicht © Omroep Zeeland
Ismaël kan de kosten, die zijn opgelopen tot 20.000 euro, niet betalen. "Ik sta inmiddels een jaar onder bewind. Dus ik kan niet alle zorg aannemen die ik wil."

PTSS opgelopen

Het ongeluk heeft ook psychisch veel gedaan met Ismaël. "Ik ben een relatie van acht jaar kwijtgeraakt. En ik loop tot op heden bij de psycholoog voor PTSS. Ik hoef maar even mijn ogen dicht te doen en ik zie het ongeluk weer voor me."
Samen Recht Vinden Gestart
Ismaël wordt na het ongeluk afgevoerd met de ambulance © HV Zeeland
Stichting Samen Recht Vinden, helpt Ismael sinds kort met de afhandeling. "We hebben eerst zijn verhaal aangehoord. Vervolgens hebben we contact gelegd met politie en het Openbaar Ministerie om te achterhalen wat er nou precies gebeurd is en wat er met het dossier is gebeurd", vertelt directeur Nienke Slump. "Als we het beeld compleet hebben, kunnen we met de verzekeraar om tafel."

Ingewikkeld

Dat de zaak al zeven jaar voortduurt, gebeurt veel vaker. "Ik denk dat de lengte van procedures een heel groot probleem is in de maatschappij." Van de vijftig zaken die de stichting tot nu toe heeft behandeld, zijn er meerdere al opgelost. Ismaëls zaak loopt nog, Volgens Slump is het de ingewikkeldste die de organisatie tot nu toe in portefeuille heeft.