Zeeland kleurt donkerrood op Europese coronakaart

Zeeland kleurt vanaf donderdag donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat komt doordat het aantal positieve tests snel stijgt. Het is mogelijk dat de regels voor reizigers uit het buitenland daardoor strenger worden.
Zeeland donkerrood op Europese kaart
De coronakaart van het ECDC (ter illustratie). © ECDC
Zeeland is niet de enige provincie waarvan de kleur naar donkerrood verschiet. Dat gebeurt ook in Limburg, Gelderland, Overijssel en Utrecht. De rest van het land blijft op rood staan. Dat meldt het ANP.

Brandhaard

Van de provincies is Limburg de grootste brandhaard. In de afgelopen twee weken, de periode waar het ECDC naar kijkt, zijn daar meer dan 7800 mensen positief getest. Omgerekend komt dat neer op zo'n 703 bevestigde besmettingen op elke 100.000 Limburgers. Voor de provincie is dat het hoogste niveau sinds april. Na Limburg volgen Gelderland (afgerond 589 positieve tests per 100.000), Overijssel (566), Zeeland (534) en Utrecht (512).
Het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), publiceert de coronakaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.