Zeeuwse arbeidsmarkt schreeuwt om personeel

De Zeeuwse arbeidsmarkt schreeuwt op dit moment om personeel, constateert uitkeringsinstantie UWV in Goes. De arbeidsmarkt in onze provincie wordt landelijk gekwalificeerd als zeer krap en alleen de regio rond de stad Utrecht verkeert in dezelfde benarde positie.
Kantoor van UWV
Afbeelding ter illustratie © ANP
De economie trekt aan, ook in Zeeland, maar volgens het Zeeuwse UWV blijft er ook een aantal onzekerheden. Dat komt omdat in Zeeland de groei vertaald wordt in een toename van de openstaande vacatures. "De economie herstelt zich vlot. Daartegenover staat het laagst aantal WW-uitkeringen in tien jaar tijd in Zeeland. Dat zorgt voor krapte op de arbeidsmarkt", aldus UWV-arbeidsmarktadviseur Milou Audenaerd.
Gezocht worden vooral restaurantkoks, monteurs, netwerkbeheerders en stukadoors. Maar eigenlijk zijn er tekorten in de hele horeca en techniek. Audenaerd: "Vooral in de detailhandel en horeca is het een probleem. Sommige zaken moeten sluiten omdat ze niet aan personeel kunnen komen."

Horeca onzeker

Volgens het UWV is de nabije toekomst van de horeca in Zeeland onzeker. Het is in onze provincie een relatief grote sector waarin als gevolg van corona in de eerste helft van 2021 nog een banenverlies van 3 procent werd gesignaleerd. Nu de coronamaatregelen al een tijdje zijn versoepeld, krabbelt de horeca ook weer vlot uit het dal.
Vertrek studenten horeca
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland
Het blijft moeilijk, zegt het UWV, exact te voorspellen hoe en hoe snel de horeca zich volledig herstelt nadat de steunmaatregelen worden afgebouwd. De horeca is een van de sectoren waar relatief veel banen ondersteund worden door de NOW-regeling van het rijk. Als de horeca daarbovenop opnieuw beperkende maatregelen opgelegd krijgt, is het UWV toch somber over deze sector.

Terug de keuken in

Extra probleem: tijdens de coronacrisis zijn veel personeelsleden werk in andere sectoren gaan zoeken. De uitbaters van restaurants hebben het moeilijk om die mensen weer terug de keuken in te krijgen, signaleert het UWV.
Audenaerd adviseert werkzoekenden 'verder te kijken dan het eigen profiel' en niet te blijven zoeken in sectoren waarin de banen niet voor het oprapen liggen. Wergevers raadt ze aan ook ouderen een kans te geven. "Als je iemand zoekt tussen de 27 en 40 valt de helft van de Zeeuwse werkzoekenden al af. Ga het gesprek aan en kijk wat je voor elkaar kan betekenen."