Topkok Nick Bril staat aan de top maar is nog lang niet klaar

Zeeuws-Vlaming Nick Bril is een van de beste Zeeuwse chef-koks van het moment. Hij wordt internationaal geroemd om zijn prestaties in zijn Antwerpse restaurant The Jane. Hij kreeg er al twee Michelinsterren.
Internationaal geroemd: Zeeuwse chef-kok Nick Bril
Als Nick Bril een rondleiding geeft door zijn zaak valt vooral z'n oog voor detail op. "Op dit niveau proberen we op alle kleine dingen te letten. De muziek, de verlichting die regelmatig wordt aangepast, maar ook de verwarmde toiletbrillen. Het gaat echt om de beleving en het totaalpakket."

Streng en veeleisend

The Jane is gevestigd in de kapel van een voormalig militair ziekenhuis. De grote blikvanger bij binnenkomst is een kroonluchter van 800 kilo met 150 lampen. Daarnaast valt direct de keuken op. De chefs werken in een soort glazen aquarium achterin de zaak.
Bril runt de keuken op een strikte manier: "Ik ben best streng en veeleisend. Dat moet ook op dit niveau. Wel heb ik de afgelopen jaren geleerd om beter met druk en spanning om te gaan. Nu ben ik meer een coach en ga ik minder uit mijn plaat in de keuken. Het gebeurt nog wel eens een enkele keer, maar veel minder dan vroeger. Het is meer in balans."

Zeeuwse invloed in de keuken

De gerechten worden al sinds de opening in 2014 geroemd vanwege de balans. De Zeeuws invloed is te zien, al moet dat niet overdreven worden volgens Bril: "Ik heb inmiddels de hele wereld rondgereisd dus de invloeden zijn heel breed. Maar ik gebruik wel veel vis uit de Noordzee en oesters bijvoorbeeld. We krijgen veel internationale gasten en die vinden het mooi om te merken dat ik ingrediënten gebruik uit mijn geboorteregio. Die trots probeer ik ook wel te laten blijken."
Chef-kok Nick Bril van The Jane in Antwerpen
Chef-kok Nick Bril van The Jane in Antwerpen © Pieter D'Hoop
Die geboorteregio is Zeeuws-Vlaanderen. Geboren in Breskens en een groot deel van zijn leven in Terneuzen gewoond hebbende, ontdekt Bril zijn passie al jong: "Ik had op mijn veertiende een scooter in de prak gereden en die moest vergoed worden. Ik heb folders rondgebracht. Dat was niks voor mij. Die liggen denk ik nog bij mijn ouders in de schuur. Toen ik afwasser werd in een restaurant mocht ik weleens helpen met dingen voor de keuken. Dat vond ik interessant."

Epische tijden vol rock and roll

Na zijn middelbare school kwam Nick Bril op de hotelschool in Brugge terecht en daarna bij topzaak Oud Sluis van Sergio Herman: "Dat waren epische tijden. Eerst op internaat in België en daarna in Oud Sluis. Hard werken, veel leren en veel op stap. Dat vroeg veel discipline en daar profiteer ik nog van. Mijn leven is nu een stuk minder rock and roll."
Interieur van restaurant The Jane in Antwerpen
Interieur van restaurant The Jane in Antwerpen © Pieter D'Hoop
Behalve The Jane runt Bril een hotel met eigen restaurant en een zaak in een chique resort op de Malediven. In totaal heeft hij ongeveer honderdvijftig personen in dienst. Dat kan een hoop stress opleveren: "Ik kan daar gelukkig goed mee omgaan. En mijn hobby als DJ van house muziek helpt daar goed bij. Door in het nachtleven op te treden kan ik regelmatig stoom afblazen."

Plannen voor de toekomst

Voor de toekomst heeft Nick Bril duidelijke plannen: "Als straks mijn schouders en knieën kapot zijn als ik vijftig ben dan wil ik het wel rustiger aan doen, maar ik ben zeker nog niet klaar. Ik ben nu nog druk bezig met het managen van de hele covid-situatie maar daarna wil ik nog veel. Het maximale uit The Jane halen en bijvoorbeeld nog een buitenlands concept opzetten en een nieuw restaurant in België. Dat zie ik nog wel zitten."