Welke autolichten ontsteek je bij mist?

Mist! Het kan er in deze tijd van het jaar zomaar elke dag weer zijn, en je kan erdoor overvallen worden als je op de snelweg rijdt. Welke lichten moet je aandoen om goed te kunnen zien en goed gezien te worden?
De kleine ronde lampen aan de onderkant van de auto zijn de mist voorlichten
De kleine ronde lampen aan de onderkant van de auto zijn de mist voorlichten © Omroep Zeeland
Rijinstructeur Rinie Vaane uit Middelburg vertelt dat je het mist voorlicht aan moet doen bij zicht van 200 meter en minder. "Dat geldt ook voor zware sneeuwval. Maar doe dat niet met je grote lichten aan, want dan komt dat als een soort deken over je heen en zie je bijna niets. Beter is dan je dimlichten aan te doen."
"Het mist achterlicht wordt gebruikt bij zicht minder dan 50 meter. Maar wanneer het zicht meer dan 50 meter is en je mist achterlicht staat aan, dan kun je zomaar een bekeuring krijgen van 95 euro. Dus pas op", zegt Vaane.
Het lampje rechtsonder is de mist achterlicht
Het lampje rechtsonder is het mist achterlicht © Omroep Zeeland
En bij mist en sneeuw: halveer je snelheid en verdubbel je afstand, dus geen twee seconden achter je voorganger rijden, maar 4 seconden. Vaane: "Maar als het allemaal te erg wordt, dan kun je maar beter je auto even aan de kant zetten en wachten tot het zicht weer een beetje normaal is."
Mistige dag in Vlissingen
Een mistige dag in Vlissingen © Anne-Marie van Iersel