Waterschap Scheldestromen gaat afbreekbaar plastic maken van poep

Dagelijks gaan we naar de wc, spoelen we borden of pannen schoon en douchen we. Al dat water komt via het riool terecht bij de waterzuivering. Daar maken miljoenen bacteriën dit water schoon waarbij zuiveringsslib ontstaat. En met behulp van een bepaalde techniek wordt vanaf volgend jaar van dit zuiveringsslib bioplastic gemaakt. Het volledig afbreekbare plastic wordt dus gewonnen uit poep.
Waterschap Scheldestromen betrokken bij uniek project
Om het slib te kunnen verwerken tot bioplastic laten vijf waterschappen, waaronder het Zeeuwse waterschap, momenteel voor 2,5 miljoen euro een proeffabriek bouwen in Dordrecht. In de proeffabriek wordt gekeken of er voldoende bioplastic kan worden gemaakt uit het zuiveringsslib en of er een commerciële afzetmarkt is.

Volgevreten bacteriën

Afvalwater bevat veel vetzuren en in het zuiveringsslib zitten miljoenen bacteriën die zich daarmee volvreten", legt projectleider Leon Korving uit. "Zoals wij vet in ons lichaam opslaan, slaan deze bacteriën de stof PHA op voor slechtere tijden. Het PHA hoeft er vervolgens 'alleen nog maar' uitgehaald te worden. Uiteindelijk hou je een poeder over dat je verwarmt en omsmelt tot korrels of mengt met andere grondstoffen voor de kunststofindustrie."
De projectnaam PHARIO is een samenvoeging van de naam van het bioplastic (PHA) en de bron (RIOolwater) waaruit het wordt gewonnen. PHA (Polyhydroxyalkanoaat) is een natuurlijk polyester van hoge kwaliteit. Sterk maar ook volledig afbreekbaar onder natuurlijke omstandigheden, in de bodem en composteringsinstallaties, maar ook in zoet en zout water.
Het bioplastic is volgens Korving in eerste instantie vooral bedoeld voor de agrarische sector. "Je moet dan bijvoorbeeld denken aan landbouwplastic dat je over het land kan leggen, zodat je minder pesticiden en water nodig hebt om de gewassen beter te laten groeien. En dat je dit daarna gewoon kan onderploegen, zonder het eraf te moeten halen. Daarnaast kan het ook gebruikt worden als coating van kunstmest en zaden, afbreekbare netten en tasjes en als alternatief voor visserslood."
pHario project
De proeffabriek in Dordrecht die de stof PHA gaat produceren © Omroep Zeeland
Volgens bestuurder Gert van Kralingen van waterschap Scheldestromen is maatschappelijke verantwoordelijkheid de hoofdreden om mee te doen aan het project: "We doen het voor en namens de burgers. En wij zijn het eind van de keten met ons afvalwater. Dus als wij dat eindpunt van de cirkel weer kunnen terugbrengen naar het begin, dan sluiten we de cirkel. Grondstoffen zijn op onze aarde namelijk niet eindeloos."

Investering is risico

De rol van de waterschappen is volgens Van Kralingen simpel. "Wij leveren het slib waar PHA van gemaakt gaat worden. En daarnaast hebben we allemaal een flink bedrag geïnvesteerd om deze proeffabriek te realiseren. Hier zit een risico aan, maar zonder risico trekken we nooit die circulaire economie vlot en dat is wel waar het ons om gaat."
pHario project
Traditioneel plastic zorgt voor problemen in het milieu © Omroep Zeeland
Op termijn kan er van het slib waarschijnlijk ook verpakkingsmateriaal worden gemaakt. "Maar bij verpakkingen is het vooral belangrijk dat het gerecycled wordt", aldus Korving. "Afbreekbaarheid is ook wel belangrijk, maar is meer een soort van verzekering. Dus dat wanneer het in het milieu terechtkomt, het uiteindelijk toch wordt afgebroken. Onze focus ligt dus voorlopig op toepassingen met een hoge toegevoegde waarde."