Wim Hofman wint Zeeuwse Boekenprijs 2021

Wim Hofman uit Vlissingen is de winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs 2021. Het boek 'We vertrekken voordat het licht is' werd als beste verkozen door de jury, die onder andere bestaat uit commissaris van de Koning Han Polman en historicus Tobias van Gent, die vorig jaar de prijs won met zijn boek over de Slag om de Schelde.
Wim Hofman wint de Zeeuwse Boekenprijs 2021
"Dit is een bijzondere prijs, want het is een eigenaardig boek", zegt Hofman. "Het heeft ook wel met mijn leeftijd te maken. Er zitten verhalen in die tamelijk oud zijn. Het is een soort bloemlezing van wat ik in mijn leven geschreven heb."
Schrijver en tekenaar Wim Hofman werd in februari tachtig jaar. Om zijn verjaardag te vieren bracht de Zeeuwse auteur het boek uit, waarin hij schrijft over thema's als liefde, angst, eenzaamheid en dood.
Hofman is vooral bekend van zijn kinderboeken. Hij ontving voor zijn werk Gouden en Zilveren Griffels, de Woutertje Pieterse Prijs, de Theo Thijssenprijs en de Max Velthuijs-prijs, maar nooit eerder de Zeeuwse Boekenprijs.
Er stonden in totaal vijf Zeeuwse boeken op de shortlist voor de Zeeuwse Boekenprijs:
  • Wim Hofman - We vertrekken voordat het licht is
  • Anna de Bruyckere - Voor permanente bewoning
  • Liza van der Heijden-van der Werff, Susan Bakx-Plasmans, Wim van der Heijden, Mart Bakx - De Zeeuwse streekdrachten: goed gemutst
  • Sarah van der Maas - Nooit meer wachten
  • Jan Zwemer - Jacob Hendrik Schorer
De Zeeuwse Boekenprijs werd vanavond uitgereikt in CineCity in Vlissingen. Het is de 19e keer dat de Zeeuwse Boekenprijs wordt uitgereikt. De prijs is bedoeld om meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek. Boeken komen in aanmerking voor de prijs als ze over Zeeland (of een aan Zeeland gerelateerd onderwerp) gaan, of als het is geschreven door een Zeeuwse auteur.
In 2003 werd de prijs voor het eerst uitgereikt. Toen ging de winst naar schrijfster Annejet van der Zijl, met Anna. Het leven van Annie M.G. Schmidt.