SOS Dolfijn baalt als een stekker: tuimelaar opnieuw gezien in Oosterschelde

De dolfijn die dertien dagen geleden in de Oosterschelde werd gespot, is opnieuw gezien. "Wij balen als een stekker", reageert Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. "De dolfijn hoort hier niet en omdat 'ie al een tijdje niet gezien was, hadden we gehoopt dat hij zijn weg terug naar zee had gevonden." Maar integendeel, de dolfijn zwemt nog 'gewoon' rond in het Zeeuwse water.
Dolfijn gespot in Oosterschelde
De dolfijn heeft zich opnieuw laten zien © Cora Braun
Personeel van rondvaartbedrijf MS Onrust zag de tuimelaar vanaf de boot rondzwemmen en maakte een filmpje. "Dat is het enige wat je kunt doen en waar je ons en de dolfijn mee helpt", zegt Van den Berg. "Iedereen die de dolfijn ziet, maak alsjeblieft beeldmateriaal zodat wij het dier kunnen monitoren. Al het beeldmateriaal is welkom."

'Vooralsnog geen afwijkingen in het gedrag'

Volgens Van den Berg gaat het vooralsnog goed met de tuimelaar. "Het dier vertoont normaal zwemgedrag, we hebben geen afwijkingen kunnen vinden. We hebben heel veel mensen die met ons meekijken en blijven ademhalingscontroles uitvoeren."

'Duw hem vooral niet terug het water in'

SOS Dolfijn hoopt dat de tuimelaar zijn eigen weg terugvindt naar zee. "Daar hopen we nog steeds op, want de Oosterschelde is voor ons té groot om het dier te vangen. Mocht de dolfijn aanspoelen, duw hem vooral niet terug het water in, want op dat moment komen wij in actie en kunnen wij het dier misschien zelf terug naar zee brengen."