'Ik sla al je tandjes uit je bek': Intimiderende training in strijd tegen drugsproblematiek in Vlissingen

"Jij gaat dat klusje voor me doen, want anders sla ik al je tandjes uit je bek." Trainingsacteur Rens kijkt je intimiderend aan als hij deze woorden uitspreekt in het rollenspel dat deel uitmaakt van de trainingen die hij geeft aan havenpersoneel. In Rottterdam worden al duizenden medewerkers getraind en dat moet ook in Zeeland gaan gebeuren. "Want zonder meewerkende medewerkers, geen drugscriminaliteit", weet Rens.
Trainingsacteur Rens kijkt je intimiderend aan tijdens het rollenspel.
Drugstransporten zijn het grootste probleem waar havens anno 2021 mee te maken hebben. Dat probleem wordt ook in Zeeland steeds groter. Vlissingen-Oost kan nog niet tippen aan de hoeveelheden die in Antwerpen en Rotterdam worden onderschept, maar staat met zo'n 7.000 kilo cocaïne in 2020 wel in de top-10 van Europese cokehavens.
Omdat de criminelen die achter de transporten zitten altijd hulp nodig hebben van havenpersoneel moeten die getraind worden, zo vindt de organisatie Rotterdamse haven, veilige haven. In Rotterdam zien al meer dan veertig bedrijven het belang in en worden meer dan 4.000 medewerkers getraind.

Manipuleren met gedrag

In de trainingen die worden gegeven speelt een rollenspel een belangrijke rol. "Ik kan natuurlijk niet van alle drugscriminelen precies nadoen hoe ze het aanpakken", zegt Rens. "Maar er is wel een gemene deler. Je kunt heel agressief zijn, zoals ik vandaag doe. Met teksten als 'ik sla al je tandjes uit je bek'. Maar er zijn ook ronselaars die bijvoorbeeld eerst een hele hechte vriendschap opbouwen met hun slachtoffers."
Zo pakt trainingsacteur Rens zijn trainingen aan
Zeeuwse werkgevers maakten vandaag kennis met de trainingen en als zij enthousiast zijn kunnen Zeeuwse medewerkers vanaf volgend jaar ook zulke trainingen verwachten. "Niet om ze bang te maken", zegt Rens. "Maar om ze een rugzak mee te geven. Dat ze weten wat ze kunnen verwachten en hoe ze effectief kunnen reageren. Wat het is zaak om zo snel mogelijk van die criminelen af te komen."