Drinkwater gaat echt zachter worden in Zeeland

Het drinkwater in Zeeland zal vanaf 2024 in heel Zeeland even hard zijn. Die belofte doet drinkwaterbedrijf Evides. Een succesvolle proef met waterontharding in Burgh-Haamstede moet binnen enkele jaren leiden tot zachter water op Schouwen-Duiveland, net zo hard als in de rest van Zeeland.
uitleg proef met waterontharding
Woordvoerder Rona Vink van Evides legt uit hoe de proef werkt © Omroep Zeeland
De waterhardheid is al jaren een probleem op Schouwen-Duiveland. De hoeveelheid kalk in het water zorgt bij opwarming voor kalkaanslag. Denk bijvoorbeeld aan de wasmachine, de kraan, de waterkoker en het koffiezetapparaat. "We hebben heel veel meer onderzoek moeten doen om erachter te komen hoe we in de huidige installatie het kalk uit het water kunnen halen", zegt Rona Vink van drinkwaterbedrijf Evides.

Witte korrels

"Bij de proefopstelling voegen we witte korrels toe aan het water dat binnenkomt", legt Vink uit. "Je ziet een blauwe pijp met allerlei gruis erin. Dat is het aangeleverde water uit de duinen met daarin de toegevoegd witte korrels. De kalk kan zich goed aan hechten aan die korrels en zakt dan naar beneden. Het zachte water gaat dan verder de zuivering in."
Zacht water dmv korrels
Links: hechtkorrels. Rechts: hechtkorrels met kalk © Omroep Zeeland
De kalkkorrels worden op een ander punt in de proefopstelling afgetapt en daar worden andere materialen van gemaakt. "Die gaan naar leveranciers en die maken er tapijtbodems van of scrubs. Een ander deel van de inmiddels bruine korrels worden vermalen en hergebruikt als hechtmateriaal voor de kalkdeeltjes", aldus Vink.
Drinkwaterbedrijf Evides is verantwoordelijk voor het drinkwater in Zeeland. Omdat er te weinig drinkwater in de Zeeuwse bodem zit om heel Zeeland van water te voorzien, komt het ergens anders vandaan. Voor Zeeuws-Vlaanderen is dat rivierwater uit de Maas dat in spaarbekkens in de Biesbosch wordt onthard tot een waarde van 8,5 dH. Walcheren, de Bevelanden en Tholen krijgen grondwater van de Brabantse Wal. De waterhardheid is daar 9,5 dH.
Schouwen-Duiveland krijgt rivierwater uit het Haringvliet. Dat wordt in de duinen geïnfiltreerd, waarbij kalk bij het water komt. Hierdoor is de hardheid van het kraanwater op Schouwen-Duiveland nu nog 14 dH. Het is de bedoeling dat de hardheid in heel Zeeland wordt teruggebracht naar 8,5 dH.
"Met dit onderzoek laten we zien dat we daadwerkelijk zachter water op Schouwen-Duiveland kunnen produceren. Het project en het ontwerp van de installatie en het inpassen van de waterontharder moet nog wel plaats vinden. Het ontwerp wordt nu op papier gezet en dan moet het worden aanbesteed. Vandaar dat wij denken dat 2024 een reële datum is dat Schouwen-Duiveland inderdaad zachter water krijgt", besluit Rona Vink van drinkwaterbedrijf Evides.