Dakloze Christian is nu vrijwilliger bij Leger des Heils: 'Ik ben een vechter en geef niet op'

Stel je voor: je huisbaas besluit je van het ene op het andere moment uit huis te zetten en er is niets dat je eraan kunt doen. Daarnaast ben je al je spullen kwijt en kun je ze niet ophalen. Het overkwam de 45-jarige Christian Cramsvogel uit Roosendaal. Hij belandde uiteindelijk bij het Leger des Heils in Sint-Maartensdijk en is daar nu vrijwilliger.
Dakloze Christian werkt als vrijwilliger bij het Leger des Heils
"Ik ben onrechtmatig uit mijn huis gezet door mijn huisbaas, kon mijn spullen niet ophalen, alles heeft hij weggegooid", vertelt Christian. "Ik was ineens dakloos en heb tijdelijk bij een vriendin gelogeerd. Toen mijn auto ook vanonder mijn kont getrokken werd, ben ik op zoek gegaan naar een daklozenopvang waar ik terechtkon."
Twaalf plekken in de opvang, er is geen plek voor iedereen.
Christian Cramsvogel
Christian klopte bij verschillende opvangadressen aan. "Maar bij de meeste kon ik niet terecht", vertelt hij. "Je kan in zo'n opvang terecht als je uit de dorps- of stadskern komt waar de opvang is en in mijn geval was dat niet zo. Ik kwam daar niet vandaan." Daarnaast waren de wachtlijsten volgens Christian enorm lang. "De opvang in Bergen op Zoom heeft maar twaalf plekken, maar iedereen uit de regio, dus ook uit Roosendaal en bijvoorbeeld uit Oudenbosch, moet daarheen. Daar is geen plek voor."

'Ik ben een vechter'

Uiteindelijk was er toch een plekje voor Christian in Bergen op Zoom. Maar hij bleef daar niet lang. "Ik kreeg een conflict, waardoor ik de opvang moest verlaten. Toen dacht ik echt: verschrikkelijk, wat moet ik doen!?"
Maar, hij wilde niet opgeven. "Dat zit niet in mij, ik ben een vechter." Door die mentaliteit kwam Christian bij een vriend in Sint-Maartensdijk terecht. "Ik had in ieder geval tijdelijk onderdak, maar was ook op zoek naar een dagbesteding, want wat moet je doen de hele dag? Ik denk dat zo'n besteding erg belangrijk is. Daarom klopte ik in de eerste week al aan bij het Leger des Heils hier in Sint-Maartensdijk."
Christian Cramsvogel werkt tegenwoordig als vrijwilliger bij het Leger des Heils
Christian Cramsvogel werkt tegenwoordig als vrijwilliger bij het Leger des Heils © Omroep Zeeland
Bij het Leger des Heils werd Christian met open armen ontvangen. Hij kreeg een persoonlijke begeleider die hem hielp zijn leven weer op de rit te krijgen. "Ze hebben me geholpen met onderdak en met een dagbesteding. Ik mag nu hier vrijwilligerswerk doen", vertelt Christian.

Vrijwilliger bij het Leger des Heils

Hij staat bij de kledingafgifte aan de zijkant van het gebouw. Mensen rijden af en aan om spullen en kleding te brengen, die vervolgens door Christian worden gesorteerd. Daarna gaan de spullen de winkel in om voor een prikkie verkocht te worden aan mensen die niet veel te besteden hebben.
Christian Cramsvogel bij de kledingafgifte Leger des Heils Sint-Maartensdijk
Christian sorteert kleding en spullen die binnenkomen bij het Leger des Heils © Omroep Zeeland
Maar het blijft niet bij vrijwilligerswerk. Hij is in december gestart met zijn nieuwe baan als stuurman op een binnenvaartschip. "Ik heb nooit opgegeven en wil altijd door blijven gaan. Het kan toch niet zo zijn dat door zo'n huisjesmelker mijn leven kapot is!?"
In zijn vrije tijd blijft hij vrijwilligerswerk doen bij het Leger des Heils. "Ik ben trots", zegt hij met twinkelingen in zijn ogen. "Ik ga iets van mijn toekomst maken en ik heb er zin in. Mijn familie is trots, dat is voor mij het belangrijkste."