Zeeuwse Testen voor Toegang-locaties kunnen weer open, 'geen fraude'

Testaanbieder Spoedtest.nl, met locaties in Terneuzen, Middelburg, Goes en Vlissingen, mag weer QR-codes voor Testen voor Toegang verstrekken. Het bedrijf werd verdacht van fraude met vaccinatiebewijzen, maar uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat daar geen sprake van is. Wel gaf het bedrijf onrechtmatige herstelbewijzen af.
Spoedtest.nl, Testen voor Toegang
Spoedtest.nl heeft locaties in Vlissingen, Middelburg, Terneuzen en Goes © ANP
Spoedtest.nl moest dinsdag een deel van het werk staken nadat het ministerie van Volksgezondheid 'sterke vermoedens' had dat er ten onrechte vaccinatiebewijzen waren afgegeven. Het ministerie had verdachte patronen opgemerkt, en had die voorgelegd aan een forensisch onderzoeksbureau. Dat bureau trok de conclusie over frauduleuze vaccinatiebewijzen.
Vooral goed nieuws voor Zeeuws-Vlamingen
Dat het bedrijf het testen voor toegang kan hervatten, is vooral goed nieuws voor Zeeuws-Vlamingen uit Hulst en Terneuzen. Die konden de afgelopen dagen alleen terecht in Oostburg, omdat de enige Testen voor Toegang-locatie in Terneuzen zijn deuren tijdelijk moest sluiten. In Goes, Vlissingen en Middelburg zijn er ook andere aanbieders.
Uit informatie van het bedrijf blijkt dat op grote schaal herstelbewijzen zijn afgegeven. Daarbij was echter geen sprake van fraude, de mensen voor wie herstelbewijzen werden uitgegeven hadden recent positief getest. Het uitgeven van herstelbewijzen hoort echter door de GGD te worden gedaan.
We hebben herstelbewijzen afgegeven aan de mensen die bij ons positief waren getest, maar dat komt omdat de GGD dat ons verplichtte.
Rasmus Emmelkamp, directeur van Spoedtest.nl
Het coronatestbedrijf zegt juist coronaherstelbewijzen aangemaakt te hebben op verzoek van de GGD. Volgens directeur Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl verplichtte de GGD het bedrijf om het systeem HKVI te gebruiken. Daarmee moest het bedrijf herstelbewijzen aanmaken voor mensen die daar na genezing van corona om vroegen.

Verwarring door het systeem

In dat systeem kunnen ook vaccinatiebewijzen worden gemaakt. De directeur denkt dat het ministerie vanwege die verwarring concludeerde dat Spoedtest.nl fraude met vaccinatiebewijzen pleegde. Maar ook de stelling dat Spoedtest.nl herstelbewijzen zou hebben uitgegeven terwijl dat niet mocht, klopt volgens het bedrijf dus niet.
Emmelkamp: "We hebben herstelbewijzen afgegeven aan de mensen die bij ons positief waren getest, maar dat komt omdat de GGD dat ons verplichtte."
Testen voor toegang in Terneuzen vanaf 14 oktober 2021
Testen voor toegang in Terneuzen © Omroep Zeeland
Het bedrijf mocht sinds dinsdag geen toegangstests meer uitvoeren en geen resultaten invoeren in de CoronaCheck-app. Dat mag nu weer wel. Spoedtest.nl is inmiddels weer aangesloten op de app. Ook kunnen mensen weer een afspraak maken bij het bedrijf via Testen voor Toegang.
Van het systeem HKVI maakt het bedrijf geen gebruik meer. Emmelkamp: "En als mensen om een herstelbewijs vragen, dan verwijzen we ze door naar de GGD."