Vrijspraak voor Arnemuidse vissers die verdacht werden van poging tot doodslag

Drie vissers uit Arnemuiden zijn vrijgesproken. Ze werden verdacht van poging tot doodslag en mishandeling. De bemanningsleden van de Arnemuiden 7 werden ervan verdacht dat ze eind augustus 2017 op de Noordzee inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in gevaar gebracht zouden hebben.
aanhouding pulskotter
De Arnemuiden 7 in de haven van Vlissingen © Omroep Zeeland
Bij een nachtelijke controle door de NVWA raakte de rubberboot van de inspecteurs deels onder water toen de viskotter de netten ophaalde. De bemanning van de viskotter heeft altijd ontkend dat ze wisten dat de rubberboot daar lag. Volgens de NVWA hebben de inspecteurs zich wel degelijk kenbaar gemaakt. Aan boord zouden illegale netten zijn aangetroffen en die zouden vervolgens door de schipper overboord zijn gegooid.
De rechtbank in Amsterdam spreekt alle verdachten vrij omdat er niet voldoende bewijs is dat ze iets verkeerds gedaan zouden hebben. Ook het bedrijf achter de viskotter hoeft geen boete te betalen. Het Openbaar Ministerie kan nog tegen deze uitspraak in hoger beroep.

Strafeis: geldboete & cel

Het Openbaar Ministerie eiste in deze zaak vijftien maanden cel voor de kapitein van het schip. Twee andere bemanningsleden hoorden eerder 180 uur taakstraf of 90 dagen hechtenis tegen zich eisen. Daarnaast werd er een geldboete geëist van 50.000 euro, waarvan 15.000 euro voorwaardelijk voor het bedrijf achter de viskotter.
Na het incident werd de volledige bemanning van de Arnemuiden 7 aangehouden aan wal in Vlissingen. Drie dagen later mochten zeven van de acht bemanningsleden weer naar huis, alleen de schipper moest twee weken langer blijven zitten. Drie van hen moesten zich uiteindelijk voor de rechtbank in Amsterdam verantwoorden.

Reactie advocaat Samantha Bilgi

Vandaag heeft de rechtbank, na meer dan vier jaar, alle verdachten vrijgesproken van alle verdenkingen. Hoewel cliënten deze uitspraak uiteraard terecht en rechtvaardig vinden, heeft deze procedure die bijna vier jaar heeft stil gelegen een enorme wissel getrokken op het leven van alle betrokkenen die immers vier jaar lang in totale onzekerheid hebben geleefd. De betrokkenen hopen dan ook dat zij na dit vonnis hun normale leven kunnen oppakken en er definitief recht is gedaan.