Hij stuurde een kunstwerk naar de maan, maar niemand mocht het weten

De Vlaamse kunstenaar Paul van Hoeydonck stuurde in 1971 een kunstwerk naar de maan, maar het levert hem niet de roem op die hij had verwacht. In tegendeel. Volgens hem ruïneerde het zelfs zijn carrière. "Ineens bestond ik niet meer". Na 50 jaar zwijgen vertelt hij eindelijk zijn verhaal in de documentaire The Fallen Astronaut die vandaag te zien is op Omroep Zeeland.
Bekijk hier de trailer van de documentaire 'The Fallen Astronaut'
In 1971 slaagt Paul van Hoeydonck erin om één van zijn kunstwerken op een Apollo-vlucht naar de maan te sturen. Een aluminium beeldje van een astronaut. Als boodschap voor de toekomst. Maar het werd geen wereldberoemd kunstwerk. De bemanning van de vlucht plaatste er een gedenkplaatje bij met de namen van eerder omgekomen Amerikaanse astronauten en Russische kosmonauten. Het werd een gedenkplek en de naam van Paul van Hoeydonck werd niet meer genoemd.
Kunstenaar Paul van Hoeydonk met regisseur Frank Herrebout
Kunstenaar Paul van Hoeydonk met regisseur Frank Herrebout © Omroep Zeeland
De Zeeuwse regisseur Frank Herrebout wist de inmiddels 95-jarige kunstenaar over te halen om zijn verhaal te vertellen. Van Hoeydonk stemde toe en zijn verhaal werd door Herrebout vastgelegd in de documentaire The Fallen Astronaut. Voor de documentaire deed Herrebout intensief onderzoek. Uiteindelijk lukte het hem ook om nog een van de astronauten te spreken die het beeldje naar de maan had gebracht.

Zeeuwse Documentaireweek

De documentaire The Fallen Astronaut wordt op woensdag 29 december uitgezonden om 20.30 uur en 22.00 uur. De film is ook 10 dagen online terug te kijken.
Benieuwd welke documentaires er nog meer uitgezonden worden? Kijk voor meer informatie op onze pagina over de Zeeuwse Documentaireweek.
Regisseur Frank Herrebout produceerde en regisseerde vele documentaires over kunst en historische onderwerpen, waaronder drie documentaires over de Eerste Wereldoorlog.
Hij werd in 1957 geboren in Terneuzen. In 1984 studeerde hij af aan de Amsterdamse Filmacademie. Zijn eerste korte film "Nurse Lydia's flight to Happiness", werd geselecteerd voor de competitie van het Filmfestival van Berlijn, Seattle, Hong Kong en Antwerp Festival.
filmposter The Fallen Astronaut
Filmposter The Fallen Astronaut © Omroep Zeeland