Vliegveld Midden-Zeeland per direct dicht voor helikopters

Vliegveld Midden-Zeeland bij Arnemuiden is per direct gesloten voor helikopters. De limiet van 800 vluchten per jaar is gehaald. De beloofde uitbreiding van de vergunning naar 4000 vluchten, is nog niet gepubliceerd. Totdat dat gebeurd is, kan er dus niet meer door helikopters worden gevlogen vanaf het vliegveld.
Helikopter op Vliegveld Midden-Zeeland
Afbeelding ter illustratie © Joan Kloosterman
Het nieuwe luchthavenbesluit ligt volgens vliegvelddirecteur Enno Belderok al maanden klaar, maar zolang de provincie Zeeland die niet publiceert, moet hij zich aan de huidige limiet van 800 vluchten houden. Er zit daarom niets anders op dan zijn vliegveld te sluiten: "Geen enkele helikopter kan nu gebruik maken van onze faciliteiten en dat vind ik heel vervelend. Ik zit er al twee maanden achteraan en kreeg drie weken geleden nog te horen dat de vergunning maandag gepubliceerd zou worden. Maar het wordt elke week opnieuw maandag."

Gevolgen voor heel Zeeland

Natuurlijk betekent dit inkomstenverlies, maar het economische gevolgen zijn voor Belderok niet zwaarwegend. "Dit heeft voor heel Zeeland gevolgen, omdat ook de hulpdiensten, zoals politie en ambulance, hier niet met hun heli's kunnen vliegen. Dat geldt ook voor de vluchten voor het onderhoud van de windmolenparken. Op het moment dat de nieuwe vergunning van kracht is, kunnen we meteen weer nieuwe vluchten doen. Anders kan het pas vanaf 1 januari weer."