De mysterieuze Sepia speelt de hoofdrol in deze documentaire

Het onderwaterleven in de Oosterschelde speelt zich af buiten het zicht van de mens. Alleen duikers zien het wonderbaarlijke leven dat zich afspeelt onder water. Filmer en regisseur Ronald Faber duikt al jaren in de Oosterschelde en legde het leven van de sepia vast in alle seizoenen.
Kijk hier naar de trailer van de documentaire SEPIA
Wanneer na de winter de lentezon het water van de Oosterschelde gaat verwarmen, begint het onderwaterleven weer op gang te komen. Voor de sepia is dit het teken om van open zee massaal naar de Oosterschelde te trekken om zich voort te planten. Deze migratie vormt de basis voor de film die door verschillende mensen, met allemaal een eigen affiniteit met dit wonderlijke dier, wordt belicht.
Birgit Doesburg, edelsmid, schraapt in een aan het strand gevonden rugschild om er zilver in te kunnen gieten. Bioloog Jan van der Veen belicht de enorme intelligentie van het beest en Paul Begijn, boswachter van Natuurmomenten, uit zijn zorg over het afnemende aantal sepias in de Oosterschelde. Verstoren de vele sportduikplekken in de Oosterschelde het gewone leven van de sepia niet te veel?

Dieven onder water

Sportduikers zetten kleine wigwams van bamboestokken op de bodem waarop de sepias de eitjes kunnen afzetten en de inktvissen maken daar dan ook dankbaar gebruik van. Deze wigwams zijn ideaal voor de dieren, maar de sportduikers merken steeds vaker dat de bamboe tentjes vernield worden. De vraag rijst of deze wigwams moedwillig vernield zijn of niet.
Twee sepias
Twee sepias in de Oosterschelde © Ronald Faber
Een sepia klinkt misschien niet zo bekend, maar als je een fan bent van gefrituurde inktvisringen, dan is de kans groot dat deze gemaakt zijn van een sepia. Chefkok Mart Scherp vindt de sepia een vis die je vooral niet moet frituren. Hij laat zien hoe je met de sepia een heerlijke verfijnde tagliatella van kan maken. Hij bereidt het gerecht dat afgemaakt wordt met een zwarte saus, uiteraard ook gemaakt van de sepia.

Zeeuwse Documentaireweek

De documentaire Sepia wordt op dinsdag 28 december uitgezonden om 20.30 uur en 22.00 uur. De film is ook 10 dagen online terug te kijken.
Benieuwd welke documentaires er nog meer uitgezonden worden? Kijk voor meer informatie op onze pagina over de Zeeuwse Documentaireweek.