Huisdieren zijn net mensen: ze krijgen ook welvaartsziekten

Je huisdier flink verwennen, iets wat elk baasje graag doet. Maar net als mensen hebben steeds meer huisdieren last van overgewicht. Daarom is het belangrijk om goed te letten op de voeding en de beweging van je hond, kat of konijn.
Pip op de behandeltafel van de dierenarts.
Pip is de afgelopen paar jaar kilo's kwijtgeraakt © Omroep Zeeland
Lyda Den Toonder zag haar hond Pip steeds dikker en dikker worden en wist dat er iets moest veranderen. De dierenarts greep in en inmiddels is de nu twaalfjarige Hollandse Smoushond keurig op gewicht. "Tien kilo schoon aan de haak! Ik heb haar vanmorgen gewogen", vertelt ze trots aan Pips dierenarts, Bram Focker.
Een paar jaar geleden werd Lyda door de arts gewaarschuwd voor de gewichtstoename van Pip. "Je bent wel bezorgd. Je krijgt er namelijk meteen de waarschuwing bij, dat als het zo doorgaat, het haar leven verkort. Simpel zat. Ze zou dan last krijgen van haar organen en gewrichten."

Pip moest op dieet

"We zijn toen gaan lijnen. Althans, zij is gaan lijnen", vertelt Lyda lachend. Het baasje van Pip denkt wel te weten waarom haar hond steeds zwaarder werd. "Toen ze heel klein was, at ze slecht. We lieten daarom steeds de hele dag een bak voedsel voor haar staan. Dat sluipt er in en iedere keer als de bak leeg is, vul je dat aan. We zijn daarom teruggegaan naar twee keer per dag een bak eten."
Te dikke honden of konijnen met diabetes; dierenartsen zien het vaker
"Pip heeft nu een stuk meer energie", concludeert haar dierenarts Bram Focker van dierenkliniek De Ark Middelburg. "Dat is logisch, want haar gewicht is nu veel minder belastend voor haar gewrichten."
In deze tijd van thuiswerken is het volgens Focker belangrijk om scherp te blijven op de voeding en beweging van je dier. Je nieuwe levensstijl kan namelijk invloed hebben. "Mensen zijn thuis en dan komen huisdieren sneller wat vragen aan hun baasjes", aldus Focker. Maar hij ziet gelukkig ook precies het omgekeerde: doordat de baasjes meer thuis zijn, worden de dieren ook weer vaker uitgelaten.

Dier wil vooral bewegen

Het is volgens de dierenarts hetzelfde als bij mensen: "Alles met mate. Een dier verwen je het meest door ermee te spelen, ermee te wandelen en niet door het te belonen met voeding." Voor Lyda en Pip is de balans erg belangrijk. "Dus iedere keer opnieuw wegen en dan bijsturen", aldus Lyda.