Zorggroep Ter Weel ontkomt wederom niet aan de besmettingen

Amper een jaar geleden werd Zorggroep Ter Weel zwaar getroffen door de coronabesmettingen. En ook nu ontspringen de verpleeghuizen de dans niet. Het is ook bij Ter Weel weer alle hens aan dek om de zorg te kunnen bieden die nodig is.
Zorggroep Ter Weel ontkomt wederom niet aan de besmettingen
Op dit moment zijn er op de afdelingen van Ter Weel 73 bewoners besmet en twaalf overleden, zegt bestuurder Coby Traas. Volgens haar zijn veel van de zieke bewoners die ingeënt zijn, flink ziek. "Aanvankelijk leek het alsof ze minder ziek waren, maar dat beeld moeten we nu toch bijstellen."
Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat het alweer vrij lang geleden is dat de kwetsbare ouderen werden gevaccineerd. Inmiddels is bekend dat de vaccinbescherming op termijn afneemt. Daarom had Traas graag gezien dat Nederland eerder was begonnen met de boostercampagne. "Dan was het misschien nu niet zo ver gekomen. Maar dat is achteraf."
Het aantal coronabesmettingen in Zeeuwse verpleeg- en verzorgingshuizen loopt de laatste tijd op. In de afgelopen week zijn 166 bewoners besmet geraakt, de week ervoor waren dat er nog 115, blijkt uit cijfers van de verpleeg- en verzorgingshuizen Allévo, Cederhof, Cedrah, Cleijenborch, Eilandzorg, Schutse Zorg Tholen, SVRZ, Ter Weel, WVO Zorg, ZorgSaam en Zorgstroom
De meeste besmettingen in verpleeghuizen zijn afgelopen week gemeld in de gemeente Goes (43), gevolgd door Terneuzen (32), Veere (29), Hulst (18), Middelburg en Vlissingen (beide 13) en Schouwen-Duiveland (13). In de overige gemeenten zijn hooguit twee besmettingen geregistreerd.
Inmiddels hebben de meeste bewoners van 'haar' locaties de boosterprik gehad. Nu hoopt ze dat het personeel snel aan de beurt is. Want het ziekteverzuim is hier enorm, twaalf procent.

Uw organisatie heeft ook vestigingen in de gemeente Reimerswaal, waar de vaccinatiegraad laag is. Kan dat mogelijk verklaren dat de besmettingen opeens zo snel gaan ?

Traas: "In Reimerswaal is inderdaad een afdeling met veel besmettingen en een aparte cohortafdeling, maar hier in Goes hebben we die ook. Het kan zijn dat het invloed heeft, mogelijk komt het binnen via het bezoek, al vragen we dat ook alle regels in acht te nemen."

Er is veel uitval onder uw personeel, hoe vangt u dat op ?

"We zetten zoveel mogelijk mensen van ondersteunende diensten in. Zo maakt onze schoonmaakdienst de bedden mee op, wat het personeel ontlast. Medewerkers welzijn draaien de huiskamerdiensten. Vrijwilligers helpen mee en ik heb ook een aanbod van het Rode Kruis gekregen om ons te helpen. We kunnen alle handen gebruiken."
Zichtbaar geëmotioneerd: "Ik probeer de medewerkers een hart onder de riem te steken. Want zij moeten het allemaal doen hè, in die warme pakken werken, zij moeten bij overlijdens de familie te woord staan."
Stavaza Besmettingen Verpleeghuizen
Een van de medewerkers van Ter Weel in Goes in beschermende kleding © Omroep Zeeland

Wat verwacht u van de komende tijd?

"We weten inmiddels dat het virus onder ons blijft. We moeten dus zoveel mogelijk doen om zo veilig mogelijk met elkaar om te gaan. Mensen, denk dus na: blijf thuis, werk thuis, houd afstand, houd je aan de regels die de overheid van je vraagt. We zijn in Nederland heel goed in het bedenken van allerlei manieren om regels te omzeilen. Maar houd je alsjeblieft aan de regels, want anders gaan we het nooit te boven komen."