'Zolang er een avondlockdown is, gaan wij weer terug naar afhaalmaaltijden'

De mooi opgemaakte borden hebben plaatsgemaakt voor kartonnen bakjes. Restaurant De Zeeuwse Kust in Nieuwvliet heeft er bewust voor gekozen om tijdelijk de deuren te sluiten en over te gaan op take-away. En dat gaat vermoedelijk nog wel even duren, want morgenavond maakt het kabinet waarschijnlijk bekend dat de avondlockdown wordt verlengd tot na de feestdagen.
Restaurants kerstmis afhaaldozen
Chef-kok Peter Fremouw bereidt een afhaalmaaltijd © Omroep Zeeland
"Wij zijn afhankelijk van vakantiegangers en die zijn er nu amper. En als ze er wel zijn, kiezen ze voor een diner, dus met lunch opengaan is voor ons niet rendabel", vertelt eigenaresse Karina Fremouw. "De afhaalmaaltijden deden het vorig jaar goed dus vandaar dat we het weer doen."
Volgens haar zal er nog weinig veranderen: "Ik verwacht niet dat er versoepeld gaat worden. Natuurlijk hopen we dat de besmettingscijfers omlaag gaan, maar met de nieuwe variant is niets zeker."

Feedback wordt gemist

Op de deur hangt een bordje 'gesloten' en de eetzaal is leeg. Chef-kok Peter Fremouw is wel bezig in de keuken om voorbereidingen te treffen voor de afhaalservice. "Ik vind het natuurlijk leuker om te koken voor gasten in het restaurant want dan krijg je meteen feedback. Nu gaat het in een bakje mee en dan weet je niet wat de klanten ervan vinden."
Restaurant De Zeeuwse Kust is tijdelijk gesloten: 'We gaan weer terug naar take-away'
Ook veel andere restaurants kiezen de komende tijd voor afhaalmaaltijden, maar Peter Hoondert van Casco Eten & Drinken in Wemeldinge twijfelt nog: "Wij zijn tijdelijk gesloten, maar als we kiezen voor take-away, dan hebben we een dubbel programma met de kerst", zegt hij.
"Vorig jaar hadden we afhaaldozen want toen wisten we sowieso dat we dicht moesten met de feestdagen. Nu is dat allemaal onzeker." Het kerstmenu ligt al wel klaar. "Ik denk dat we dit binnenkort op de website zetten zodat mensen kunnen reserveren als de maatregelen niet worden aangescherpt."

'Bij genoeg animo met liefde'

Ook Fremouw ziet een kerstlunch wel zitten. "Mocht er genoeg animo voor zijn dan doen we het met liefde", zegt Karina. "De komende weken bellen we de klanten die hadden gereserveerd voor het diner om te vragen of ze het willen. Mocht dat het geval zijn dan maken we er een gezellige kerst van", aldus Karina.