Formule 1-coureurs kloppen bij Thoolse Richard aan voor een racesimulator

Komend weekend zitten alle formule 1-fans voor de buis, want Max Verstappen strijdt dan voor de wereldtitel. Maar hoe zijn Max en andere coureurs zo goed geworden? Veel oefenen natuurlijk in een racewagen, maar ook thuis achter de computer. Veel professionele coureurs maken gebruik van een simulator van het Thoolse bedrijf SimLab. Daarin is het namelijk net alsof je echt op een racebaan rijdt.
De Thoolse Richard runt een miljoenenbedrijf in racesimulators: 'Het is een uit de hand gelopen hobby'
Het begon allemaal met een idee aan de keukentafel in een dijkwoning in Stavenisse. Nu, zes jaar later, is dat idee uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf met klanten over de hele wereld. Richard Schouteren uit Tholen ontwerpt en bouwt racesimulators voor gameliefhebbers en Formule 1-coureurs die ook thuis willen racen.

Ronken van racemotoren

"In een racesimulator is het alsof je echt in een auto zit en over de racebaan vliegt", vertelt Richard terwijl hij de simulator opstart. Voor hem staat een grote zwarte stoel met daarvoor een stuur en drie grote schermen. Als de simulator opgestart is, hoor je het ronken van racemotoren, begint het stuur licht te schudden en trilt de stoel zachtjes.

'Ze krijgen alvast een gevoel van hoe de baan in elkaar zit'

Richard stapt in de stoel, legt zijn handen op het stuur en zet zijn voeten op de stalen pedalen. "Dit zijn de frames, sturen en andere spullen die wij maken", vertelt hij. Zodra Richard gas geeft, zie je de stoel, pedalen en het stuur trillen, zoals in een echte raceauto. Op de drie schermen is, bijna alsof je in een film zit, een circuit te zien.
"Dit is het circuit van Zandvoort, precies zoals het in het echt is. Hier kun je dan op racen en de baan vast leren kennen voordat je misschien straks in het echt moet. Daarom is het handig voor coureurs om dit soort apparatuur in huis te hebben, dan krijgen ze alvast een gevoel van hoe de baan in elkaar zit."
Richard Schouteren laat zien wat je allemaal kunt doen in een racesimulator
Richard Schouteren laat zien wat je allemaal kunt doen in een racesimulator © Omroep Zeeland
"Jos Verstappen, Giedo van der Garde, de Duitser Timo Glock en Perez, de teamgenoot van Max Verstappen...", Richard noemt een hele rij grote namen op uit de racewereld die zijn spullen gebruiken. Maar coureurs zijn niet de enige doelgroep aan wie Richard zijn 'sims' verkoopt.

Niet alleen coureurs, maar ook gamefanaten

"Er zijn maar een handjevol coureurs natuurlijk, dus wij richten ons ook op gamefanaten. En dan bedoelen we niet de stereotype 18-jarige gamer, maar racegamers, tussen de 30 en 40 jaar oud, die plek hebben om een simulator neer te kunnen zetten en die het kunnen betalen."

'Een koopje in vergelijking met écht racen'

Voor dat 'echte racegevoel' moet je namelijk wel iets neer kunnen leggen. "De hele set-up die hier staat, met alles erop en eraan kost zo'n 16.000 euro", zegt Richard. "Maar dat is nog een koopje als je het vergelijkt met de kosten die je maakt als je een echte racebaan op wilt. Reken er dan maar op dat je zo'n 50.000 tot 100.000 euro per jaar kwijt bent."
Grote namen uit de Formule 1-wereld oefenen thuis met de racesimulators van Richard
Grote namen uit de Formule 1-wereld oefenen thuis met de racesimulators van Richard © Omroep Zeeland
Sinds het succes van Max Verstappen is de interesse in Nederland voor racen in een simulator gestegen. "Het enige wat wij hebben gedaan is aanbod leveren op de vraag die er was vanuit gamers. En dat geldt eigenlijk niet alleen voor Nederland. We verzenden vanuit Tholen pakketjes de hele wereld over."
Soms droom ik zelfs over de knopjes op het stuur.
Richard Schouteren
Ondanks dat het bedrijf nog steeds snel groeit, blijft Richard zijn simulator zelf testen. "Ik ben de consument, ik ben die gamer tussen de 30 en 40 jaar oud, die racen super tof vindt, oftewel: onze doelgroep. Dus ik ben hele dagen bezig met: wat moet wel en wat moet niet in die simulator. Ik blijf ideeën ontwikkelen en tekenen, dag en nacht. Soms droom ik zelfs over de knopjes op het stuur. Ik ga er letterlijk mee slapen en sta er weer mee op."
Richard is door zijn werk iedere dag nog bezig met zijn hobby
Richard is door zijn werk iedere dag nog bezig met zijn hobby © Omroep Zeeland
Volgens Richard is zijn binding met zijn klanten dan ook zijn grootste troef. In zes jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een internationaal miljoenenbedrijf, met Tholen als thuisbasis. "We hebben zojuist een nieuwe vestiging geopend in Amerika en in Servië hebben we ook nog een backoffice." Ook heeft Richard onlangs extra panden in Tholen geopend voor een zagerij en een opslag.

'Deze hobby is helemaal uit de hand gelopen'

Richard weet nog niet wat de toekomst hem allemaal gaat brengen en leeft vooral in het hier en nu. "Daar geniet ik het meest van. En dan te bedenken dat ik zes jaar geleden nog gewoon engineer was en gamen alleen een hobby was. Deze hobby is helemaal uit de hand gelopen."