Bijzonder: zeeschildpad spoelt aan op strand Westkapelle

Op het strand bij Westkapelle is gisteren een jonge zeeschildpad aangespoeld. En dat is bijzonder, want die komen normaal gesproken niet voor in de Noordzee.
Deze zeeschildpad spoelde aan op het strand in Westkapelle
Medewerkers van strandtent Bombaai ontdekten het diertje en belden de dierenambulance. "We hebben een kratje gepakt en het dier mee naar de zaak genomen", vertelt medewerkster Ashley Fliers. "We hadden eigenlijk het idee dat hij langzaam dood aan het gaan was. Tot een medewerker van de dierenambulance hem oppakte en hij begon te spartelen." Het bleek een jong dier dat gewond was. De schildpad is naar reptielenzoo Iguana in Vlissingen gebracht om te herstellen.

Te koud

In Nederland spoelen af en toe dode exemplaren aan, maar eigenlijk komen zeeschildpadden hier niet voor. Het is hier te koud voor ze. De meest noordelijk levende zeeschildpad komt voor in de Middellandse zee. Vorig jaar zwom er een lederschildpad in de Oosterschelde. Dat is een andere soort dan de zeeschildpadden.
De zeeschildpad die bij Westkapelle is aangespoeld
De zeeschildpad die bij Westkapelle is aangespoeld © Dierenambulance Zeeland
"Dat een zeeschildpad hier voorkomt, is zeldzaam", zegt Ad Bom van Iguana. "Waarschijnlijk is hij door een storm via het Kanaal aan komen spoelen. Ik weet dat er twee keer eerder zo'n zeeschildpad is aangespoeld. Die zijn toen opgevangen bij Sealife en Blijdorp en uiteindelijk gerepatrieerd in Mexico."

Johnny Vasco de Gama

Bom vertelt dat het diertje ernstige verwondingen heeft, op zijn buik en zijn rug. "Het lijkt wel of hij door een soort tunnel is gezogen. Ik heb er geen verstand van, maar bij moderne schepen heb je een soort straalbuizen, misschien is hij daar doorheen gegaan."
Dertien jaar geleden spoelde een zeldzame Kemps zeeschildpad aan op het strand bij Westenschouwen. Dat diertje is toen opgevangen in Diergaarde Blijdorp. Daar knapte hij snel op, maar hij moest langer in de dierentuin blijven omdat er in 2010 een olieramp was in de Golf van Mexico. De schildpad, die Johnny Vasco de Gama werd gedoopt, is in 2011 alsnog naar Mexico gebracht.