Voormalig model maakt thriller van eeuwenoud kerkhof in haar achtertuin

Voormalig model, eerste zwarte Miss Limburg en oprichter van het lingeriemerk 'Women of Colours'. Patricia Mollenhauer heeft al veel gedaan in haar leven, maar op haar 50e heeft ze eindelijk haar grote passie gevonden: schrijven. Dat heeft geresulteerd in haar debuutthriller 'Het Beest van Bakendorp'.
Het verhaal speelt zich voor een groot deel af in haar achtertuin in Bakendorp. Mollenhauer woont met haar gezin namelijk op een eeuwenoud kerkhof en heeft haar eigen achtergrond gebruikt als decor voor deze historische thriller.
Voormalig model schrijft eerste boek

Wanneer is het idee ontstaan om een boek te gaan schrijven?

"Wij wonen hier in Bakendorp op gewijde grond. Toen we hier kwamen wonen vertelde de vorige bewoner dat op het perceel naast ons een kerk had gestaan met daarnaast een kerkhof en dat we er niet raar van moesten opkijken wanneer onze hond zo nu en dan met een bot in zijn bek zou komen aanlopen, menselijke botten. Er zijn namelijk hier en daar nog wat menselijke resten in de grond begraven. Dat zette mijn fantasie in werking en leidde meteen tot een aantal ideeën. En dit heeft uiteindelijk geresulteerd in dit verhaal."

Waarom pas debuteren op je 50e?

"Ik wilde al heel erg lang een boek schrijven, maar het is er nooit van gekomen. Ik heb het altijd heel erg druk gehad met allerlei andere zaken en je moet ook op het juiste onderwerp of verhaal komen. Ik wist ook niet of ik het kon. Daar twijfelde ik enorm aan. Maar door deze bijzondere plek en het achterliggend verhaal was de tijd daar en ben ik gewoon begonnen. En binnen een jaar was het boek klaar."
Bakendorp is een buurtschap in de gemeente Borsele. Het ligt ten oosten van Baarland aan de Westerschelde. Het oorspronkelijke dorp Bakendorp werd in november 1530 door de Sint-Felixvloed verwoest. Nadat de dijken waren herbouwd verdwenen de overblijfselen van het middeleeuwse dorp geleidelijk in de Westerschelde. Door de ruilverkaveling in 1957 verdwenen ook de laatste overblijfselen.
In de loop der jaren zijn er wel weer nieuwe woningen gebouwd in Bakendorp, maar het enige tastbare aan het oude dorp zijn de overledenen die nog begraven liggen op het voormalig kerkhof. Daarnaast bevat de kerk van Hoedekenskerke nog een grafsteen van een priester van Bakendorp.

Wat gaat het boek over?

"Het is een historische thriller en neemt je mee in het heden en het verleden. Het gaat over een gezin dat nog maar pas in Bakendorp woont en gaat verbouwen. En tijdens de werkzaamheden worden er in de tuin botten gevonden van drie skeletten. Dat is de aftrap van het verhaal, maar verder ga ik natuurlijk niets verklappen."

Is het ook voor een deel autobiografisch?

"Ja, er zitten heel veel elementen in uit mijn eigen leven. Wij zijn ook een gezin dat hier in Bakendorp is komen wonen, met een vader, moeder, een zoon en dochter. En net zoals het gezin in het verhaal hebben wij ook een hond. We zijn ook een gemengd gezin, net zoals in het boek. Mijn vader komt namelijk oorspronkelijk uit Frans-Congo. En de vader van de vrouw, het hoofdpersonage, is onvindbaar en dat is in mijn geval ook zo."
Voormalig model schrijft boek
Patricia Mollenhauer met haar debuutthriller © Patricia Mollenhauer

Welke rol speelt Zeeland in je boek?

Ik denk dat het voor veel mensen die het boek zullen lezen herkenbaar is. Sowieso de locatie, maar ik gebruik ook regelmatig een Zeeuws woord. Ook bepaalde namen refereren aan Zeeland. En daarnaast spelen historische gebeurtenissen die in de omgeving hebben plaatsgevonden een rol in het boek, zoals een brand in 1882 in Baarland, waarbij iemand is omgekomen. En voor mij is de locatie ook heel bijzonder, omdat mijn opa van moeders kant in het laatste huisje aan de Bakendorpseweg is opgegroeid."
Voormalig model schrijft historische thriller
De overblijfselen van de kerk in Baarland uit 1743 © Omroep Zeeland

Waar komt die drive vandaan om steeds nieuwe uitdagingen aan te gaan?

"ADD zou ik zeggen, hahaha..... Ik heb gewoon veel energie en altijd een vol hoofd met heel veel verhalen. Ik heb natuurlijk veel dingen gedaan in mijn leven tot nu toe en dat was ontzettend leuk om te doen. Maar bij schrijven kan en mag je fantaseren tot je een ons weegt. je kunt alles bedenken wat je maar wil en je kunt het opschrijven en delen met andere mensen. Ik kan hier dus qua creativiteit het meeste in kwijt."

Hoe bijzonder is het om op deze leeftijd nog te starten als auteur?

"Nou, ik geloof dat de gemiddelde leeftijd zo'n 37 jaar is dat iemand voor het eerst een boek uitbrengt. Maar wat ik nog veel opmerkelijker vind, is dat ik één van de weinige gekleurde auteurs ben die een thriller heeft geschreven. En kijkend naar de diversiteit in de samenleving vind ik dat dus erg belangrijk."