Binnen tien dagen alle ouderenzorgmedewerkers geprikt: Zeeland kiest unieke aanpak

Zorgpersoneel van de Zeeuwse verpleeg- en verzorgingshuizen en medewerkers van de thuiszorg krijgen versneld een boosterprik. Ze kunnen hiervoor terecht bij ziekenhuis Adrz. De GGD levert de vaccins.
Meer personeel nodig in de ouderenzorg.
Het aantal besmettingen in de ouderenzorg is hoog. Zowel bij personeel als bij bij cliënten. © Omroep Zeeland
In de ouderenzorg is het aantal besmettingen hoog, zowel onder de cliënten als onder het personeel. Bij cliënten is vorige week begonnen met het zetten van de prikken.

Binnen nu en tien dagen

Medewerkers elders in het land moeten veelal wachten op een uitnodiging van de GGD. Maar de Zeeuwse zorg heeft de handen ineengeslagen. 11.000 ouderenzorgmedewerkers krijgen binnen nu en tien dagen hun boosterprik.
Personeel ouderenzorg krijgt versnelde boosterprik
De boosterprikken worden in de avonduren gegeven, gisteravond is er mee gestart. Nodig is het ook, zegt woordvoerder Angela Bras. Het ziekteverzuim onder de ouderenzorgmedewerkers is opgelopen naar tien tot vijftien procent. Dat is normaal zo'n vijf procent.

Minder douchen

Het heeft gevolgen voor de zorg, zegt Bras. "Alle noodzakelijke zorg kan geleverd worden. Maar soms is het op een ander tijdstip of minder. Waar medewerkers bijvoorbeeld eerst elke dag een cliënt meehielpen onder de douche, is dat nu drie keer per week en de andere keren een eenvoudige wasbeurt." Ook activiteiten worden afgezegd of uitgesteld.
bewegingsruimte ouderenzorg
Ouderenzorg in betere tijden bij Cederhof in Kapelle. Toen er net weer wat meer mogelijk was. © Omroep Zeeland
Wat volgens Bras deze keer anders is, is dat nu praktisch álle ouderenzorginstellingen met een hoog ziekteverzuim te maken hebben. "Voorheen konden we personeel uitwisselen. Nu lukt dat echt niet meer."

'Niet eerder zo veel besmettingen'

Zo schrijft stichting Zorgstroom op haar site: "Niet eerder was het aantal besmette medewerkers en bewoners zo hoog. Het is hierdoor inmiddels zo moeilijk en soms onmogelijk om de zorg te blijven organiseren zoals u die gewend bent, dat we genoodzaakt zijn om zorg af te schalen. Hierdoor kunnen we met de beschikbare medewerkers de hoogstnodige zorg in ieder geval blijven leveren."

Plek vrij maken

Om sneller en meer plaatsen beschikbaar te maken voor nieuwe patiënten in de ziekenhuizen, nemen verpleeghuizen nu ook patiënten op voor vervolgzorg. Het gaat om mensen die normaal gesproken niet in verpleeghuizen terecht komen.

Het aantal besmettingen per gemeente in de verpleeghuizen in week 48

Gemeente Aantal besmettingen
Tholen 2
Schouwen-Duiveland 11
Noord-Beveland 0
Veere 29
Middelburg 13
Vlissingen 13
Goes 43
Borsele 1
Kapelle 1
Reimerswaal 2
Hulst 18
Terneuzen 32
Sluis 1
Al het ondersteunend personeel dat een zorgachtergrond heeft, wordt ingezet in de reguliere zorg. Bras: "We doen dan ook een beroep op mantelzorgers en vrijwilligers. Alle hulp is welkom."

Overlijdens oudere bewoners

Bras ziet het aantal besmettingen oplopen in de Zeeuwse ouderenzorg. Vorige week waren het 115, nu zijn het er zeker al 166. Ook ziet ze dat een aantal cliënten overlijdt ten gevolge van een besmetting met het coronavirus. En dat ondanks de hoge vaccinatiegraad.
Bij Ter Weel zijn er bijvoorbeeld twaalf bewoners overleden. En ook bij Allévo worden meer overlijdens in de verpleeghuizen gemeld. Hoe groot de totale groep is, kan Bras niet zeggen. "Onze gedachten gaan uit naar de overledenen en hun familie."
Over hoe het kan dat er ondanks de hoge vaccinatiegraad toch bewoners sterven, is ze helder. "Het is een heel kwetsbare groep. Zeker als er sprake is van onderliggend lijden. Het effect van de boosterprikken zien we zowel bij bewoners als medewerkers pas over enkele weken."
Stavaza Besmettingen Verpleeghuizen
Corona in de verpleeghuizen © Omroep Zeeland
De cijfers worden beschikbaar gesteld door de volgende Allévo, Cederhof, Cedrah, Cleijenborch, Eilandzorg, Schutse Zorg Tholen, SVRZ, Ter Weel, WVO Zorg, ZorgSaam en Zorgstroom.
Totaalcijfers van coronagerelateerde overlijdens worden niet gegeven. Onlangs meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de oversterfte in ons land stijgt. In november was die onder meer in Zeeland fors hoger dan in de rest van Nederland.