Wat moet er op de nieuwe eurobankbiljetten komen? Dit zeggen de Zeeuwen

De eurobankbiljetten krijgen een nieuw uiterlijk. De Europese Centrale Bank wil in 2024 het definitieve ontwerp hebben gekozen. Na twintig jaar vindt de bank het tijd om met iets nieuws te komen.
Euro bankbiljet
Iedereen mag meedenken over het nieuwe ontwerp © Canva
Volgens ECB-president Christine Lagarde moeten er nieuwe afbeeldingen op om ze "herkenbaarder te maken voor alle Europeanen van alle leeftijden en achtergronden". Het is de bedoeling dat inwoners van Europa met ideeën komen, ze mogen meedenken.

'Kunstwerken of zo'

"Ik denk dat er iets van bekende Europese hoofdsteden op mag", zegt een man die in Middelburg met een tas boodschappen uit de supermarkt komt. "Of bekende kunstwerken uit verschillende Europese landen, dat zou ook mooi zijn."
"Weet ik veel", zegt een andere man. "Ik weet ook niet wat er nu op staat. Ik vind het ook niet zo belangrijk wat er op komt te staan. Als ze maar niet gemakkelijk na te maken zijn." Zou een Zeeuws meisje iets zijn? "Nou, bij Europa denk ik niet meteen aan Zeeland hoor. Dat lijkt me geen goed plan."

Contant geld bestaat niet lang meer

"Ik heb bijna nooit meer contant geld bij me", zegt een vrouw die nu nog een lege boodschappentas bij zich heeft. "Ik denk niet dat het zoveel zin heeft om nog nieuwe eurobiljetten te verzinnen. Contant geld is toch op zijn retour, dat bestaat niet lang meer."
Wat moet er op de nieuwe eurobankbiljetten komen? Dit zeggen de Zeeuwen