Zorgen over onderdeel compensatie marinierskazerne: 'Er is meer tijd nodig'

De oprichting van het Delta Kenniscentrum voor water, voedsel en energie komt nog niet goed van de grond, staat in een voortgangsrapportage die vandaag is verschenen. Het Delta Kenniscentrum is een van de belangrijkste onderdelen uit het compensatiepakket voor de marinierskazerne. "Er is meer tijd nodig", staat in het rapport.
Voortgangsrapportage compensatiepakket
Tijdens een Statencommissie van de provincie Zeeland liet gedeputeerde Harry van der Maas onlangs al weten dat een aantal partijen dat betrokken is bij de oprichting van het centrum zich heeft teruggetrokken. Van der Maas sprak over 'een onaangename verrassing'. Het zou volgens de gedeputeerde onder meer gaan over de 'governance', dus de bestuursstructuur van het kenniscentrum.

Niet eens met opzet

In de voortgangsrapportage, die vandaag is gepresenteerd, staat inderdaad dat de academische oprichters - 'founding fathers'- hebben laten weten zich niet achter de huidige opzet van het Delta Kenniscentrum te kunnen scharen.
Getijdencentrale Oosterschelde
Het Delta Kenniscentrum moet zich richten op water, voedsel en energie. © Omroep Zeeland
Deze academische oprichters zijn de universiteiten in Wageningen en Utrecht, het University College Roosevelt (UCR) in Middelburg en het NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Ook de Zeeuwse onderwijsinstellingen HZ University of Applied Sciences en Scalda zijn bij de plannen voor het kenniscentrum betrokken, maar worden niet genoemd bij de groep twijfelaars.

Waar wringt de schoen?

De voortgangsrapportage vertelt niet waarom deze partijen zich niet kunnen vinden in de voorgestelde opzet van het Delta kenniscentrum. Wel staat er in de rapportage: "Het primaire doel van de kwartiermakers was en is om met de founding fathers tot een gedeelde opvatting te komen over de doelen van het Delta Kenniscentrum en de spelregels met betrekking tot de samenwerking." De oprichters lijken het dus blijkbaar niet eens te zijn over de vraag wat precies het doel van het Kenniscentrum wordt en wie welke zeggenschap krijgt.
Siebe Riedstra, uitvoeringsregisseur compensatiepakket marinierskazerne, "Wind in de zeilen".
Siebe Riedstra, uitvoeringsregisseur compensatiepakket "Wind in de Zeilen". © Omroep Zeeland
Afgelopen week zijn Statenleden van de provincie Zeeland tijdens een besloten bijeenkomst bijgepraat door Siebe Riedstra. Hij is door het Rijk aangewezen als 'uitvoeringsregisseur' voor het compensatiepakket Wind in de Zeilen. Riedstra moet erop toezien dat de plannen en de beloftes uit het pakket ook echt worden gerealiseerd. Ook raadsfracties uit de gemeente Vlissingen waren bij deze bijeenkomst aanwezig, omdat het Delta Kenniscentrum op de Kenniswerf in Vlissingen moet komen.

Meer tijd nodig

Uitvoeringsregisseur Riedstra kreeg veel vragen over de terugtrekkende partijen voor het Delta Kenniscentrum. Riedstra vertelde de aanwezigen dat alle betroken partijen nog steeds willen werken aan een kenniscentrum, maar niet iedereen was gerustgesteld. In het rapport dat vandaag is verschenen staat, dat het Rijk, de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen met de twijfelaars om de tafel gaan om 'afgegeven signalen te duiden' en 'de ontstane situatie te bespreken'. "Dat betekent dat er meer tijd nodig is om tot een plan te komen."

135 miljoen euro

De totale begroting voor het Delta Kenniscentrum is vastgesteld op zo'n 135 miljoen euro, dat een periode van tien jaar moet dekken. Bijna 70 miljoen komt uit het compensatiepakket, en ook de provincie Zeeland draagt voor die periode 20 miljoen euro bij.