Samuel (15) is gezicht landelijke campagne: 'Iedereen moet zich veilig voelen op school, wie of wat je bent'

Op zijn negende vertelde de 15-jarige Samuel uit Middelburg dat hij op mannen valt. Zijn ouders hebben daar nooit een probleem van gemaakt, toch denkt niet iedereen zo. Vandaag is het Paarse Vrijdag en kleuren scholen paars. Het is de dag waarop scholieren en studenten hun solidariteit tonen met lhbti+'ers. Samuel is één van de gezichten van de landelijke campagne en weet als geen ander hoe belangrijk die steun is.
Samuel is een van de gezichten van een landelijke lhbti+ campagne
Op een vrij jonge leeftijd kwam Samuel uit de kast. "Ik vertelde het een keer aan mijn moeder voor het slapengaan. Ze zei toen: 'Maar dat wist ik toch al.' Dat was het mooiste antwoord dat ik kon krijgen", blikt hij terug.
In groep 7 en 8 ben ik wel gepest vanwege mijn homoseksualiteit.
Samuel (15)
Ook de rest van zijn familie reageerde positief. Op de basisschool was dat iets anders. "Ik heb het verteld toen ik in groep 7 zat. In groep 7 en 8 ben ik wel gepest vanwege mijn homoseksualiteit. Andere kinderen haalden vervelende dingen uit, door mijn rugtas bijvoorbeeld af te pakken of nare dingen te roepen. In groep 8 had ik uiteindelijk een fijne leraar die er goed mee omging, dat heeft echt geholpen."
Samuel Paarse Vrijdag
Samuel wil dat iedereen zich veilig voelt op school © Omroep Zeeland
Die leraar heeft hem stevig in zijn schoenen naar de brugklas laten gaan. Toen hij naar de middelbare school ging - het Nehalennia in Middelburg - had hij een gesprek met de GGD en daar vroeg hij of hij de enige was op school. "Er was toen nog geen clubje leerlingen dat samenkwam om over de gevoelens die je ervaart te praten."
De GGD stelde voor om een GSA (Gender and Sexuality Alliance) op te richten met zijn mentor. "Die hebben we toen op school opgericht en we komen regelmatig samen. Dat is fijn dat je je gevoelens kunt delen. Dat heeft mij echt geholpen."

Gezicht van een landelijke campagne

Dat hij nu één van de elf gezichten is in een landelijke campagne vindt hij heel tof. "We hebben een mooie opnamedag gehad in Rotterdam en zo creëer je extra bewustwording."
Die bewustwording is volgens hem echt nog nodig, ondanks dat de acceptatie voor de lhbti+ gemeenschap groter is dan een aantal jaar geleden. "Leerlingen roepen nog steeds wel eens lelijke woorden als 'homo' of 'pot' op school en dat blijft vervelend. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen op school, dus de aandacht blijft nodig."
Samuel Paarse Vrijdag
De GSA op het Nehalennia komt regelmatig bij elkaar om met elkaar te praten © Omroep Zeeland
Op het Nehalennia in Middelburg is vandaag speciale aandacht voor Paarse Vrijdag. Zo veel mogelijk leerlingen en docenten kleden zich in het paars, er hangen posters in de school en GSA-leden delen cupcakes en regenboogvlagkrijtjes uit waarmee je strepen op je gezicht kunt zetten.

School moet veilig zijn

"Voor mij is het een belangrijke en bijzondere dag. Want iedereen moet kunnen zijn wie hij is, ongeacht wie of wat je bent of op wie je valt. Dat school, een plek waar je veel van je tijd doorbrengt, veilig is en voelt voor iedereen."
Paarse Vrijdag wordt sinds 2010 iedere tweede vrijdag van december gehouden in Nederland. Het is een dag ter bevordering van acceptatie van de lhbti+ gemeenschap onder scholieren. Het is een actie vanuit de GSA (Gender and Sexuality Alliance). Dat is een netwerk vanuit belangenorganisatie COC Nederland.