OM eist 12 jaar cel tegen verdachte neerschieten Middelburgse Kezban

De 28-jarige man uit Domburg die verdacht wordt van het neerschieten van de 21-jarige Kezban uit Middelburg in augustus 2020, moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt, twaalf jaar de cel in. Ook moet hij een miljoen euro schadevergoeding betalen. Dat werd vandaag duidelijk tijdens de rechtszaak in Middelburg.
Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © ANP
Het OM vindt dat poging tot doodslag bewezen kan worden. Ook vindt het OM dat verboden wapenbezit is aangetoond, omdat de verdachte zelf aangaf het wapen al een aantal maanden in bezit te hebben. De verdachte liep nog in zijn proeftijd voor een eerdere veroordeling voor verboden wapenbezit, daar moet hij, als het aan justitie ligt, ook nog twee maanden voor zitten.

Eerder veroordeeld

De verdachte verklaarde in de rechtbank dat het neerschieten van het slachtoffer een ongeluk was. Het OM gelooft de verklaring niet, omdat de verdachte de afgelopen tijd verschillende verklaringen heeft afgelegd. Ook brengt het OM naar voren dat de verdachte eerder is veroordeeld, onder meer voor wapenbezit en het mishandelen van zijn moeder.

Emotionele slachtofferverklaring: 'Je hebt me vermoord'

Zowel de verdachte als het slachtoffer hebben vandaag een verklaring afgelegd. Emotioneel verklaarde Kezban, het slachtoffer, al meer dan een jaar gevangen te zitten in haar eigen lichaam. "Je hebt me vermoord", zei ze. "Ik word nooit meer wie ik was. Dat heb jij gedaan."
De verdachte verklaarde dat er geen ruzie was tussen hem en het slachtoffer en dat het wapen afging terwijl hij het schoonmaakte. Je kunt de uitgebreide verklaringen hier teruglezen.
De advocaat van de verdachte zegt dat het forensisch bewijs de verklaring van de verdachte ondersteunt en blijft erbij dat het om een noodlottig ongeval gaat. De advocaat is daarom van mening dat een celstraf van 17 maanden - die de verdachte er nu in voorarrest al op heeft zitten - genoeg is.

Twee maanden in coma

De 21-jarige Kezban raakte zwaargewond nadat ze op 26 augustus 2020 in haar huis werd neergeschoten. Na die schietpartij lag ze twee maanden in coma. Sinds ze is ontwaakt werkt ze aan haar revalidatie.
Na de schietpartij werd de verdachte bij de woning aangehouden, sindsdien zit hij vast. Hij heeft altijd aangegeven dat het wapen afging terwijl hij aan het schoonmaken was.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.