Provincie houdt zich van de domme bij Wob-verzoek over Plan Perkpolder

"We begrijpen uw verzoek niet". Dat antwoord krijgt advocaat Rogier Hörchner al anderhalf jaar van de provincie Zeeland als hij om informatie vraagt over Plan Perkpolder. De advocaat heeft een Wob-verzoek ingediend, maar beleidsmedewerkers en de provincie-advocaat houden vol niet te snappen waar Hörchner naar op zoek is. Inmiddels hebben de provinciale bezwarencommissie en de rechter de provincie opgedragen om beter mee te werken.
Provinciehuis - archieffoto
Provinciehuis - archieffoto © OZ
Wie informatie bij een overheid opvraagt via de Wet openbaarheid bestuur (Wob) moet binnen maximaal acht weken die informatie krijgen, of een duidelijke uitleg waarom die informatie niet kan worden gegeven. Advocaat Hörchner moest anderhalf jaar wachten op een beslissing van provincie Zeeland op zijn verzoek en kreeg vervolgens voor een deel informatie waar hij niet om had gevraagd. In de documenten waar hij wel iets aan had was een groot gedeelte zwartgelakt.

Rol provincie in Plan Perkpolder

Hörchner wil achterhalen wat de rol van de provincie is geweest bij het Plan Perkpolder, een groots opgezet project met huizen, winkels en een golfbaan rond de oude veerhaven. Het plan kwam in opspraak toen bleek dat het voorgenomen golfterrein mogelijk opgehoogd zou worden met dubieuze grond. Het project stond voor de provincie hoog op de lijst van risicovolle projecten. Uiteindelijk trok de provincie zich terug, net als twee andere investeerders. Hörchner wil uitzoeken hoe dit precies is gegaan en doet daarom beroep op de Wob.
Rogier Hörchner
advocaat Rogier Hörchner © Hörchner advocaten
Volgens Hörchner heeft hij goed aangegeven wat hij wil hebben. Hij heeft onder meer gevraagd om memo's, notulen en gespreksverslagen van aandeelhoudersvergaderingen en om milieu-informatie over het project. De provincieambtenaren stellen dat ze dit verzoek niet begrijpen. Ook vindt de provincie dat de verzoeken van Hörchner te veel werk opleveren. Een zoektocht naar mogelijke informatie levert in een zoekmachine tussen de zes- en zevenduizend documenten op, die allemaal moeten worden nagekeken en dat vindt de provincie te veel.

Sprake van 'Wobstructie'

Verder vindt de provincie dat Hörchner niet genoeg meewerkt aan het bereiken van een compromis. De toon van de correspondentie verhardt inmiddels en beide partijen beschuldigen elkaar van tegenwerking. De Wob schrijft voor dat een overheid zich behulpzaam op moet stellen wanneer er onduidelijkheid is over een verzoek, maar Hörchner heeft geen vertrouwen meer in de behandeling van het verzoek door de provincie Zeeland: "Mijn kantoor heeft 200 Wob-verzoeken ingediend, en nergens zijn we op een dergelijke tegenwerking gestuit als bij de provincie Zeeland. Er is hier sprake van Wobstructie."
De klacht- en bezwarencommissie heeft nu de provincie gevraagd over zes weken met een lijst te komen van documenten. Het is nu de vraag wat voor lijst dat in januari 2022 wordt en of Hörchner daar akkoord mee gaat. Wanneer de beide partijen er nog steeds niet uitkomen, volgt een gang naar de rechter. Al met al kan het dan nog zeker een jaar duren voordat er duidelijkheid is over welke documenten, op welke manier, worden vrijgegeven.