Celstraffen tot 4,5 jaar voor betrokkenen drugslab Westdorpe

Vijf mannen die betrokken waren bij het drugslaboratorium in Westdorpe moeten jaren de cel in. Een 55-jarige Tilburger is veroordeeld tot 4,5 jaar, drie Dominicanen (31, 54 en 57 jaar) en twee Mexicanen (40 en 49) tot 4 jaar, met aftrek van voorarrest. De straf voor de Nederlander is hoger omdat er bij hem thuis ruim één kilo amfetamine in de woning is gevonden.
Drugslab in Westdorpe gevonden
Drugslab in Westdorpe © Politie Zeeland
Het is voor de rechter duidelijk dat de mannen een cruciale rol hebben gehad in het productieproces en noemt het "volstrekt onaannemelijk" dat zij niet wisten welk eindproduct er geproduceerd werd.
Tijdens de inhoudelijke behandeling vorige maand eiste het Openbaar Ministerie (OM) celstraffen van vijf jaar voor de zes betrokkenen.
De mannen ontkenden vorige maand betrokken te zijn geweest bij de productie van crystal meth. Stuk voor stuk zeiden ze dat ze in het lab werkten als schoonmaker, lasser en klusjesman. Eén Mexicaan beweerde dat hij uit zijn geboorteland is gehaald om een waterleiding te repareren.

Drugslab nog in bedrijf

Het drugslab werd vorig jaar op 30 november ontdekt op een boerenerf bij Westdorpe. Het productieproces was nog aan de gang: er stonden potten op het vuur en het warme eindproduct koelde in vriezers af. Er stonden twee caravans in de loods die werden gebruikt als woonruimte.
Twee Mexicanen (nu 40 en 49) en drie Dominicanen (31, 54 en 57 jaar) werden dezelfde dag aangehouden, een 55-jarige Tilburger twee maanden later. De bewoners van het perceel, een man en een vrouw, zijn eerder ook opgepakt. Zij zijn nog steeds verdachten. Het OM neemt later een besluit over hun vervolging.

Koekjes en croissantjes

De mannen zeiden dat ze klusjes als onder meer schilder, schoonmaker en lasser uit moesten voeren. Ook werd gezegd dat de mannen in de loods opgesloten zaten, omdat er bij de inval een hangslot doorgeknipt moest worden. De rechtbank geloofde niet dat de mannen opgesloten zaten. 's Ochtends kwam er bijvoorbeeld iemand koekjes en croissantjes brengen. En ook kwamen er personen opdrachten geven.